2024/06/18

Mikrobų vandenyje neliko

Žmogus be maisto gali išgyventi daugiau nei mėnesį, be vandens – tik 4-5 dienas. Vanduo yra pagrindinė gyvo organizmo sudedamoji dalis: daugiau nei du trečdaliai žmogaus kūno yra vanduo. Geriamasis vanduo yra gyvybiškai svarbus, tačiau, jeigu jis užterštas, gali būti sunkių ligų priežastis.

Viename Lietuvos Respublikos (LR) geriamojo įstatymo punktų teigiama, kad gyventojai turi teisę vartoti sveiką ir švarų geriamąjį vandenį bei gauti informaciją apie jo saugą ir kokybę. Deja, pasidomėjus vandens kokybe mūsų mieste pasijunti tarsi patekęs į užburtą ratą ar įkišęs nosį į svetimą ir kruopščiai nuo kitų akių saugomą teritoriją – Panevėžio visuomenės sveikatos centro Kupiškio filialo specialistai dėl informacijos pataria kreiptis į Maisto ir veterinarijos tarnybą, kuri ir yra atsakinga už valstybinę vandens kontrolę, pastaroji savo ruožtu pasiūlo teirautis higienistų, kadangi tyrimai atliekami jų laboratorijoje. Su tokiomis problemomis susidūrėme mieste nuvilnijus šurmuliui dėl vaikų lopšelio-darželio “Obelėlė„ uždarymo bei vandens kokybės visame mieste. Laimei, kaip informavo vyr. gydytojas Vincas Čelkis, infekcinių ligų ar žarnyno susirgimų padidėjimo nebuvo pastebėta.

Nesusipratimas kilo ir kai UAB „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“, gavusi Panevėžio visuomenės sveikatoscentro Kupiškio filialo specialistų atliktų tyrimų duomenis bei Maisto ir veterinarijos tarnybos perspėjimus dėl vandens mikrobiologinės taršos, savaitgalį chloravo miesto vandentiekio tinklus. Anot kai kurių skaitytojų, informacija apie atliktą vandens dezinfekavimą juos pasiekė ne pirmadienį iš ryto, o jau gerokai po pietų. Gyventojai, kasdien gerdami ir naudodami vandenį buities reikmėms, puikiai žino jo skonį ir kvapą. Yra žmonių, kurie labai jautriai reaguoja į bet kokius vandens skonio ir kvapo pasikeitimus. Nepasitenkinimo būtų buvę galima išvengta laiku vartotojus informavus apie atliekamus dezinfekavimo darbus.

Pasak bendrovės direktoriaus Alberto Audicko, ketvirtadienį pranešusio, kad miesto vanduo atitinka higienos reikalavimus ir pakartotinio chloravimo neprireiks, neįmanoma visos įmonės darbuotojų išsiųsti kabinti informacinių lapelių. Be to, daugelio iškabinėtų pranešimų jau sekančią dieną nebeliko. Geriamo vandens dezinfekacijai mūsų vandentiekio vanduo yra chloruojamas. Kai kam šis metodas atrodo pasenęs. Anot A. Audicko, jis yra naudojamas visoje šalyje – vandentiekiai dezinfekuojami natrio hipochloritu. “Skiriasi tik įdiegimo sistema – didesniuose miestuose stovi chloratoriai ir tinklai chloruojami nuolat„, – teigė direktorius.

Ketvirtadienį Kupiškio rajono valstybinės maisto ir veterinarijos vyr. specialistė Marė Burokienė pranešė, kad po atliktų tyrimų vartotojai gali būti ramūs – “Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis„ bendrovei chloravus miesto vandentiekio sistemą, vanduo atitinka higienos reikalavimus. M. Burokienė pažadėjo paruošti dalykišką informaciją ir ją pateikti visuomenei.

Po pakartotinio vandens chloravimo atlikti tyrimai vakar vėl leido duris atverti ir “Obelėlės„ darželiui.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video