2024/06/18

Kas trečias moksleivis valgo nemokamai

Mūsų rajone nemokamas maitinimas skiriamas bemaž trečdaliui moksleivių. Jį gauna iki 50 proc. kaimo vietovių ugdymo įstaigų auklėtinių. Pasak Kultūros ir švietimo skyriaus vyr. specialistės Rimutės Balzarevičienės, nemokamai valgančiųjų skaičius, bėgant metams, nei didėja, nei mažėja. Paprastai jų šiek tiek mažiau būna rugsėjį, tėvams nespėjus susitvarkyti reikiamų dokumentų, o vėliau stabilizuojasi.

Skyrimo tvarka

Spalio 21 d. Savivaldybės Tarybos patvirtinta mažas pajamas turinčių moksleivių nemokamo maitinimo organizavimo bendrojo lavinimosi mokykloje tvarka numato griežtesnę tėvų atsakomybę už pateiktus duomenis. Nustačius, kad šeima pateikė klaidingą informaciją apie turimas pajamas nemokamas maitininimas gali būti nutrauktas.

Atskirais atvejais, pablogėjus šeimos materialinei padėčiai, nemokamas maitinimas gali būti skiriamas ir mokslo metų eigoje. Kultūros ir švietimo skyriaus vyr. specialistės R. Balzarevičienės teigimu, informaciją apie pajamas galima teikti bet kada: jei pagal pajamas vaikui nemokamas maitinimas nebuvo skirtas spalio mėnesį, gali būti, kad materialinei padėčiai pasikeitus jis nemokamai valgys jau lapkritį.

Jei tėvai nesugeba parūpinti vaikų maitinimui reikalingų dokumentų, juos sutvarkyti gali mokyklos direktoriaus įsakymu paskirtas atsakingas žmogus.

Anot R. Balzarevičienės, retkarčiais Kultūros ir švietimo skyrių pasiekia skundai, kad vienam ar kitam vaikui nemokamas maitinimas nepriklauso, nes tėvai nuslėpė dalį pajamų, nepristatė kai kurių dokumentų. „Į tokius pranešimus visada reaguojam, tikriname dokumentaciją. Yra pasitaikę ir nutraukimo atvejų, pastebėjus, kad gaunamos pajamos buvo kur kas didesnės nei šeima nurodė“, – pasakojo R. Balzarevičienė, pastebėjusi, kad kartais pritrūksta ir vieno kito lito iki nemokamo maitinimo paskyrimo, tačiau įstatymų apeiti nevalia.

Prieš mokslo metus bendrojo lavinimo mokyklų valgyklas patikrino Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai. Tikrinimo metu žymių įrenginių būklės, patalpų higieninių reikalavimų pažeidimų nenustatyta, valgyklos darbą pradėjo laiku, pasiruošusios. Pasak vyr. specialistės Marės Burokienės, valgyklos patikrinimo gali sulaukti bet kada, be išankstinio įspėjimo.

Kupiškio Povilo Matulionio vidurinėje mokykloje dirba 4 virėjos, kasdien aptarnaujančios 450-600 vaikų. Nemokamą maitinimą šioje ugdymo įstaigoje gauna apie 230 moksleivių (iš viso mokyklą lanko 906 mokiniai), dar apie 200 valgo nemokamą sriubą. Ugdymo įstaigos direktorius Rimantas Jocius patvirtino, kad reikalavimai virtuvės darbuotojoms labai griežti ir kategoriški, virėjos nuolat tobulinasi, kelia kvalifikaciją, dalyvauja kursuose ir seminaruose, atidžiai seka higienos normų reikalavimus. Valgykloje diegiama savikontrolės sistema. Indų, gamybinio inventoriaus netrūksta, tačiau nuo mokyklos pastatymo nekeista virtuvės įranga jau reikalauja renovacijos. Pasak direktoriaus, virtuvės įranga pasenusi ne tik moraliai, bet ir fiziškai. Moksleivius tenkina platus valgių racionas, šviežia produkcija. R. Jocius pastebėjo, kad vaikai labai mėgsta dešreles, bandeles, ne ytin – sriubą. Ko gero, nuo mitybos įpročių šeimoje priklauso ir tai, ką vaikas pasirinks pietums: ar šiltą ir pilnavertį maistą, ar nusipirks pakelį traškučių.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video