2024/04/25

Vasaros derlių pasiglemžė liepsnos

„Kupiškėnų mintys“ jau rašė apie spalio 9-tosios naktį supleškėjusį Vėžionių kaimo gyventojo Arvydo Zubausko garažą, klėtį ir šiuose pastatuose buvusį turtą. Su, kaip teigia jis pats, 6 tūkst. litų žalą patyrusiu A. Zubausku kalbėjomės buvusių pastatų vietoje. Aplinkui dar tvyrojo degėsių tvaikas.

Arvydą tąnakt pažadino sprogimo garsas. Pirmoji ūkinius pastatus laižančius liepsnos liežuvius išvydo jo dukra. “Stogas per penkias minutes supleškėjo mano akyse. Užsiliepsnojusią šalia klėties stovinčio tvarto apačią puoliau gesinti pats. Visa laimė, jog tą naktį nebuvo vėjo„, – šiurpųjį įvykį prisimindamas kalbėjo A. Zubauskas, nuogąstaudamas, jog nuostoliai galėjo būti kur kas didesni – čia pat pilna šieno daržinė, tvarte penketas kiaulių, pulkas paukščių. Ugnis prarijo techninei apžiūrai paruoštą, garaže stovėjusį automobilį “Opel Record„, nuo kaitros išsilydė netoli klėties stovėjusio kito lengvojo automobilio galiniai žibintai, supleškėjo šaldiklis, dujinė, benzopjūklas, kiti namų apyvokos ir buities daiktai, drabužiai, buvę klėtyje, bei visas vasaros derlius – 3 t grūdų.

Priežastis – neatsargus rūkymas

Vėžioniškis parodė ir gaisro židinį (jį iš karto nustatė priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai) – vietą, kur stovėjusi lova. Tąnakt Arvydo klėtyje nakvojo geras jo pažįstamas iš gretimo Pajuodupės kaimo Virginijus Mazurevičius. “Neblaivus atėjo, dar butelį alaus atsinešė. Paguldėme jį klėtyje. Vėliau pats prisipažino užsidegęs cigaretę. Tikriausiai nuo jos viskas ir suliepsnojo. Lovoje buvo patiestas paraloninis čiužinys, šalia jos – avies kailis„, – pasakojo A. Zubauskas. Gesinant ugnį dar ieškota miegojusio svečio, bet šis jau buvo pasprukęs. Pasak vėžioniško, padegėjas savo kaltę pripažįsta, nori nuostolius atlyginti, tačiau jo motina, su kuria gyvena V. Mazurevičius, į kalbas nesileidžia. „Žadu rašyti policijoje pareiškimą, matysim, kaip bus toliau. Nenoriu, kad jį teistų, bet tegu nors dalį žalos padengia“, – sakė A. Zubauskas, javus dabar perkantis iš kaimyno.

Atsakomybės už gaisrą nesikratantis V. Mazurevičius „Mintims“ sakė 6 tūkst. litų tiesiog neturys iš ko atiduoti – vyriškis niekur nedirba. Pajuodupės kaimo gyventojas tikisi su A. Zubausku susitarti draugiškai, žada duoti javų.

Turtas nedraustas

Nemažus nuostolius patyręs A. Zubauskas namų turto ir pastatų apdraudęs nebuvo. Sudegus ant tvarto sienos buvusiam elektros skaitikliui, vėžioniškio namiškiai priversti gyventi prie žvakės šviesos. Elektros tinklų viršininkas, pasak sudegusio turto šeimininko, žadėjo duoti tik elektros skaitiklį ir dėžę jam, o elektros energijos įvedimu liepė rūpintis patiems. Dėl finansinės paramos iki pokalbio dienos A. Zubauskas niekur nesikreipė.

Rajono Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis korespondentę informavo apie vienkartinę Savivaldybės skiriamą pašalpą nukentėjusiems nuo gaisro. Liepsnai nusiaubus gyvenamąjį namą nelaimę patyręs žmogus sulaukia iki 800 Lt, ūkinius pastatus – iki 500 Lt paramos. Nukentėjusysis turėtų kreiptis į Globos ir rūpybos skyrių. „Prieš paskiriant pašalpą, susirenka globos taryba ir apsvarsto kiekvieną individualų atvejį. Parama – simbolinė. Žmogus pats turėtų rūpintis savo turtu ir apdrausti jį“, – sakė Savivaldybės administratorius.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video