2024/04/16

Tėvynės Sąjunga šventė pergalę Lietuvoje, bet ne pas mus

Tiek įsismarkavęs lietus, tiek politinis abejingumas daugeliui sutrukdė šį sekmadienį atiduoti savo balsą už kandidatą į ketvirtąjį Seimą. Vieni sakė nematantys iš ko rinktis, kiti – nebetikintys naujosios valdžios pažadais, treti tą dieną rado svarbesnių reikalų. Štai todėl į Juodpėnų rinkimų apylinkę atvyko net 16 proc. mažiau rinkėjų nei pirmajame ture. Ženkliai mažiau jų buvo ir Račiupėnų, Subačiaus, Noriūnų balsavimo vietose. Savo nuomonę pareiškė tik kas trečias Naivių ir Šepetos rinkėjas.

Biržų – Kupiškio (Nr. 48) rinkimų apygardos 42 apylinkėse balsavo 42,99 proc. balso teisę turinčių asmenų. Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos kandidatas Viktoras Rinkevičius čia susirungė su Tėvynės sąjungos (konservatorių, politinių kalinių ir tremtinių, krikščioniškųjų demokratų) partijos atstovu Vytautu Mockumi. Už pastarąjį balsavo 44,01 proc. rinkėjų, tad pergalę šventė V. Rinkevičius (55,99 proc.). Septyniose iš 10 Kupiškio rajono rinkimų apylinkių buvo ryškus mūsų kraštiečio pranašumas. Tačiau pasižvalgius po biržiečių apylinkių pateiktus rezultatus, pastebime, jog kaimynų aktyvumas ir didesnis apylinkių skaičius persvara nulėmė sėkmę V. Rinkevičiui. (Pavyzdžiui, Šukionių rinkiminėje apylinkėje apsilankė 75,35 proc. rinkimo teisę turinčių žmonių, 78,50 proc. atėjusiųjų balsus atidavė valstiečių kandidatui. Dar daugiau – 81,76 proc. – Pučiakalnės rinkėjų balsavo už šį Seimo narį).

Tik Vabalninko, Einorių, Pabiržės, Nemunėlio Radviliškio, Kaštonų, Saulės, Aušros, Rotušės ir Atžalyno rinkėjai už mūsų kraštietį V. Mockų atidavė kiek daugiau nei 40 proc. balsų. Minėtoje Pučiakalnės apylinkėje mūsiškis kandidatas nesulaukė nė penktadalio rinkėjų palaikymo.

Į Anykščių-Kupiškio (Nr. 49) rinkimų apygardą užsuko 44,56 proc. rinkėjų. Į Seimą pateko vilnietis Liberalų demokratų partijos atstovas Vytautas Galvonas (55,17 proc.). Jis balsų daugumą gavo šešiose iš 14 Kupiškio rajono rinkimų apylinkių. Už šį kandidatą anykštėnai atidavė gerokai daugiau nei 50 proc. balsų. Kupiškėnų simpatijos labiau krypo į Anykščių vicemero konservatoriaus S. Obelevičiaus, surinkusio 44,83 proc. rinkėjų balsų, pusę. Tačiau Seime jį matyti pageidavo vidutiniškai 30-40 proc. Anykščių apylinkių rinkėjų. Beveik 81 proc. Traupio ar 68 proc. Levaniškių apylinkių žmonių simpatijos nenulėmė pergalės Tėvynės Sąjungos kandidatui.

——-
Autorius: Gaila Matulytė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video