2024/04/24

Dėl pieno kokybės nebūtinai kalta punkto vedėja

Kaimo žmonės gyvena ne pačiais geriausiais laikais. Visi žinome jų neįvertintą kasdieninį triūsą: vidutinis ūkis šiandien nebeneša pelno, gyvulių, derliaus ar pieno supirkėjai sukčiauja. Virbališkių kaime ūkininkaujantis Antanas Šakalys pretenzijas dėl neteisingai nustatytos pieno rūšies, staiga kritusio pieno riebumo pirmiausia išreiškė AB “Rokiškio sūris„ stacionaraus supirkimo punkto vedėjai Nonetai Uldukienei. Tiesa, jis buvo nuvykęs ir į Rokiškį, kur nerado jokios teisybės.

Nepatenkintas vedėjos darbu

“Kiek gali iš manęs pieną vogt? – klausė į redakciją užsukęs ūkininkas su žmona Ona šiuo metu laikantis 7 kontroliuojamas karves. – Vieną mėnesį pieno riebumas buvo 5 proc., o paskutinę rugsėjo dekadą – kiek daugiau nei 3 proc.„ Apie ženkliai kritusią pieno kokybę A. Šakalys sužinojo tik gavęs faktūrą – per pusę mėnesio jis prarado bemaž 400 Lt. Visą kaltę ūkininkas mėgino suversti pienininkei N. Uldukienei. Esą metus punkte dirbanti moteris laboratorijai pateikia falsifikuotus mėginius.

Visų pieno statytojų pieno tyrimų rezultatus A. Šakalys norėtų matyti iškabintus stende. Tuomet jis žinotų, kada juos daryti pakartotinai, jei rezultatas atrodytų neteisingas. Kaip ūkininkui paaiškino Rokiškyje, imant pieno mėginius, turėtų dalyvauti stebėtojų komisija.

Virbališkietis taip pat pasidalijo įtarimais, jog punkto vedėja sukčiauja ne tik jo pieno riebumą užrašydama savo draugams, bet ir neteisingai sverdama pieną. Negana to, N. Uldukienė pirmoji susipila savo atsineštą pieną ir, niekam nematant, pasiima mėginius.

Lygūs visi

Į Virbališkių pieno supirkimo punktą, kur pieną pristato apie 17 gyventojų, atvykome kitą dieną po mėginių ėmimo. Tą rytą pašnekinta pienininkė savo pienelį išpylė aptarnavusi kelis statytojus. Pirmieji iš jų ir buvo ūkininkai Šakaliai.

Pasak N. Uldukienės, pieno mėginius surenka AB “Rokiškio sūris„ ir pristato į laboratoriją Kaune. Po keleto dienų rezultatai pasiekia gyventojus. Šiek tiek pienuko paimama kasdien, bet statytojai nežino, kada bus tiriama, – antraip imtų gudrauti.

Pieninės vedėja pateikia ir iš O. Šakalienės ūkio pristatyto pieno rezultatus: pavyzdžiui, rugpjūtį riebumas siekė 5,10 proc. Moteris teigė, jog A. Šakalys nuolat viskuo nepatenkintas. Aną sekmadienį į pieninę atėjo išgėręs ir sukėlė didelį triukšmą. Apie tai paliudijo ir kiti gyventojai.

Ne gamintojo naudai

Pieno statytojas iš Janinos Gegeckienės ūkio tikino neturįs nusiskundimų vedėjos darbu. Pieno tyrimų rezultatai, anot vyriškio, pateikiami ne gyventojų naudai. Kas mėnesį kuris nors žmogus nukenčia: tai krinta riebumas, tai randama vandens ar somatinių ląstelių. O už tokius trūkumus nuskaitoma nuo 10 iki 20 proc. nuo supirkimo kainos. Pašnekovas paliudijo, kad A. Šakalys žmonių susitarimu buvo išvarytas iš AB “Panevėžio pienas„ supirkimo punkto. Atėjęs čia taip pat reiškia pretenzijas.

O. Šakalienė tą rytą buvo kiek nuosaikesnė: ji priekaištavo N. Uldukienei tik dėl slepiamų tyrimų rezultatų. Vedėja teigė, jog visi žmonės jai yra vienodi, nė vienam tyčia nedaranti nieko blogo, juolab kad ir pati turi ūkį ir žino, kiek reikia karvutei išlaikyti. Deja, rezultatai ne visada geri, ir jos karvių pieno kokybė ne kartą buvo kritusi.

Pasidomėjus dėl svarstyklių, N. Uldukienė sakė, jog įrenginys patikrintas rugpjūčio viduryje. Svorio nusukti čia neįmanoma.

Atsiliepimai – ne patys geriausi

Paklausti vietos gyventojai vienbalsiai užtarė punkto vedėją. Deja, apie A. Šakalį neišgirdome gero žodžio.

Kad pieno riebumas svyruoja kiekvieną mėnesį, patvirtino ir AB “Panevėžio pienas„ pienininkė Violeta Ivanauskienė. “Teisybės niekad nesurasi, – kalbėjo moteris, – šios pieninės tiekėjams gerai čia.„ Atvežę pieną virbališkiečiai nenustebo, kad pas juos užsukome dėl A. Šakalio bėdų. “Beveik prieš metus jis perėjo į kitą pieninę. Taip ir laksto iš vienos vietos į kitą visur skriaudžiamas, – porino vietos gyventojai. – Tai nėra geras žmogus. Net sutiktas kelyje nusisuka ir nesisveikina…„

Kur ieškoti teisybės?

Nepaisant žmogaus būdo, grįžkime prie problemos esmės. Kupiškio žemės ūkio konsultavimo tarnybos vadovo Vaclovo Girdvainio paklausėme, kur galėtų kreiptis gamintojas, nepatenkintas tyrimų rezultatais: ar yra kokia įstaiga rajone, ar derėtų keliauti tiesiai į Kauną, valstybės įmonės “Pieno tyrimai„ laboratoriją? Konsultantas sakė, jog pieno kokybės tyrimai turi keletą etapų: pradedant tą dieną atnešto pieno būkle, supirkimo punkto vedėjos darbu ir baigiant laboratorijos įrangos parodymais. Jei žmogus savarankiškai išsitirtų pristatomą pieną ir įsitikintų, jog kokybė yra gera, galima būtų ieškoti teisybės. V. Girdvainis patarė kreiptis į Kupiškio rajono valstybinę Maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT), kurios direktorius Julius Skrandauskas patvirtino įstaigos galimybę tarpininkauti. Prašančiojo ūkyje būtų paimtas kontrolinis pieno mėginys ir saugiai išsiųstas į VĮ “Pieno tyrimai„.

Pagal įstatymą

Pieno supirkimo taisyklių 26 punkte rašoma: “Gamintojui raštu kreipiantis į supirkėją dėl papildomų pieno sudėties ar kokybės tyrimų atlikimo, supirkėjas privalo per dvi kalendorines dienas paimti, paruošti ir perduoti mėginius laboratorijos atstovui.„ Nuostatos taip pat skelbia, jog supirkėjas savo iniciatyva ar gamintojo raštišku prašymu privalo paimti papildomus mėginius pieno sudėčiai ištirti, jeigu to paties gamintojo pieno sudėties rodikliai skiriasi nuo anksčiau nustatytųjų (skirtumas – daugiau kaip 0,8 proc. riebalų ar 0,4 proc. baltymų). Akivaizdu, kad įstatymas yra A. Šakalio, kurio pieno riebumas svyruoja visais 2 proc., pusėje. Belieka kreiptis pagalbos į VMVT dėl tyrimų rezultatų anuliavimo. VMVT ne vėliau kaip per 15 dienų raštu apie tai privalo informuoti laboratoriją ir supirkėją (šiuo atveju AB “Rokiškio sūris„). Jei ankstesni tyrimų duomenys panaikinami, remiantis taisyklių 30 punktu, už pieną turi būti atsiskaityta pagal perskaičiuotus rezultatus.

——-
Autorius: Gaila Matulytė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video