2024/03/28

Tuoj suskardens kovos trimitai

Rajono krepšinio mėgėjams ateina emocijų iškrovos dienos. Poryt rungtynėmis Panevėžyje su pačiais neparankiausiais varžovais vietos sportininkais 2004-2005 m. Lietuvos jaunučių (gim. 1989 m.) A krepšinio čempionatą pradeda Kupiškio sporto mokyklos auklėtiniai, o spalio 29-ąją startuoja ir šios sporto šakos dešimtosios šalies vyrų B lygos pirmenybės. Su kokiomis viltimis jas pasitinka kupiškėnai krepšininkai, kalbiname abiejų komandų trenerį Alvydą PUZELĮ ir “Sporto centro“-„Dailistos„ prezidentą Zigmą PAULAUSKč„.

Kaip vyko pasirengimas šio sezono kovoms, ar neiškilo kokių vienos ir kitos komandos komplektavimo sunkumų?

A. PUZELIS. Vyrai čempionatui ruoštis pradėjo maždaug nuo rugpjūčio vidurio. Stengėmės gerinti žaidėjų fizinį pasirengimą: jėgą, ištvermę, greitį, šoklumą, judesių koordinaciją ir kt. Rungtyniavome tarpusavyje, derinome komandinius veiksmus. Jaunimas savam mieste turėjo dvi vasaros stovyklas – birželio ir rugpjūčio mėnesiais. Draugiškose varžybose Panevėžyje jėgas išbandė su vietos bendraamžiais ir nesunkiai juos nugalėjo 94:79. Anykščiuose žaidę šešiolikamečiai vaikinai neatsilaikė prieš aikštelės šeimininkus. Pralaimėjo jiems 74:78. Daug naudos davė tarptautinio Šiaurės-Baltijos šalių vaikų krepšinio antrojo turo susitikimai Suomijoje, kur mūsiškiai pasirodė kaip subrendę, gerai kovos taktiką ir strategiją įvaldę tikri kovotojai.

Z. PAULAUSKAS. Kupiškio “Sporto centras“-„Dailista„ šį čempionatą pradės Biržuose su „Rinkuškių alumi„ smarkiai pasikeitusi, gerokai atjaunėjusi. Rungtyniauti pirmenybėse įregistravome 16 žaidėjų. Iš šių licencijas jau turinčių krepšininkų net pusė yra naujokai. Rinktinės pagrindą sudaro 1986-1988 m. gimę moksleiviai, lankantys Kupiškio sporto mokyklos krepšinio grupės treniruotes. Iš labiau patyrusių, vyresnių komandos narių liko tiktai keturi: Osvaldas Radzevičius ir Marius Litvinas bei dar vienerius metus sutikę padėti Ričardas Alekna ir Aurelijus Adomavičius. Pastarąjį komandos draugai išrinko kapitonu. Dėl dažnai persekiojusių traumų, amžiaus ir kitų priežasčių su rinktine atsisveikino ilgametis jos kapitonas Darius Šilinskas. Nuoširdžiai esam jam dėkingi už krepšiniui paaukotus metus. Dariaus taiklios rankos, tikslių kamuolio perdavimų komanda, be abejo, labai pasiges. Taigi, galima sakyti, šiemet startuos visai naujos sudėties rinktinė, sudaryta, kaip ir ankstesniais metais, vien iš savo rajono krepšininkų. Niekada nekėlėme sau tikslo pirkti žaidėjus iš kitų miestų. Geriau jau užimti žemesnę vietą, negu švaistyti pinigus. Nesuprastų mūsų ir žiūrovai, jei, tarkim, rungtyniautų šeši pirktiniai krepšininkai ir du savi. Pamainą vyresniems žaidėjams ugdome iš savo sporto mokyklos moksleivių. Po kokių dvejų metų tikimės ne vieną jų jau galėsime vadinti komandos siela. Tiesa, šiame čempionate dar viliamės sulaukti paramos iš Vilniuje studijuojančių kupiškėnų Mariaus Tilmanto, Kęstučio Balčiausko, Valentino Beinorio.

Kokį dažniausiai matysime vyrų rinktinės startinį penketuką?

A. PUZELIS. Negalėčiau jo dar tiksliai įvardyti. Žais ir veteranai, ir jaunimas. Neleisime ant atsarginių suolelio užsisėdėti nė vienam krepšininkui. Bandysime įvairius derinius. Stengsimės akcentuoti gynybą, komandinį žaidimą, greitą puolimą. Matyt, prireiks apie 15 rungtynių, kol galutinai paaiškės komandos branduolys. Vis dėlto, manau, jau dabar į penketuką rimtai pretenduoja šešiolikmečiai moksleiviai: 2 m 2 cm ūgio “centras„ Paulius Balčiūnas, 198 cm sunkusis krašto puolėjas Andrius Petrauskas, atakuojantys gynėjai Andrius Kalinka, Ričardas Nacius ir kt.

O kam teks didžiausias krūvis šalies jaunučių pirmenybėse?

A. PUZELIS. Norėdami, kad daugiau žaidybinės patirties įgytų ir kovose užsigrūdintų arčiausiai vyrų rinktinės esantys moksleiviai, Lietuvos jaunučių čempionate šį sezoną nusprendėme leisti rungtis keturiems 1988 m. gimusiems vaikinams, o kiti bus vieneriais-trim metais jaunesni. Manome, jog vyresnieji žaidėjai per šias varžybas dar labiau patobulės, jos jiems bus tarsi tramplynas į suaugusiųjų komandą. Mokinių ekipoje pirmu smuiku turėtų griežti komandos kapitonas Valdas Šablevičius, Dainius Aukštikalnis, Vytautas Vaitiekūnas, skapiškėnas Vytautas Zaborskis, Aidas Katkevičius, Mindaugas Šiukšta. Sparčiai taip pat daro pažangą darbštūs trylikamečiai Irmantas Baltušis, Edvinas Mikėnas.

Beje, šiemet krepšinio abėcėlės mūsų sporto mokykloje pradėti mokyti 1995 m. gimę vaikai. Laukiame treniruotėse aukštų berniukų.

Su kokiomis komandomis kupiškėnams reikės grumtis? Ką laikote pirmenybių favoritėmis?

Z. PAULAUSKAS. “Sporto centro“-„Dailistos„ varžovais ilgame čempionato maratone, kuris baigsis tik ateinančių metų pavasarį, bus 15 ekipų: Biržų “Rinkuškių alus„, Panevėžio “Bangenės miškas“-„Aivera„, Jurbarko „Nemunas„, Kauno “Kaunas„, Šiaulių r. “Abro“-„Saulutė„, Radviliškio “Radviliškis„, Kretingos “Kretinga„, Jonavos “Jonava„, Druskininkų “Tobis„, Utenos “Juventus„, Marijampolės žaidimų sporto mokykla, Alytaus “Alyta„, Lietuvos kurčiųjų rinktinė, Ukmergės “Ukmergė„ ir Rokiškio “Rokiškio sūris„. Jaunučių pirmenybėse dalyvaus net 49 komandos, suskirstytos į keturis pogrupius. Mūsiškiai C pogrupyje susitiks su Biržų, Kelmės, Kuršėnų (Šiaulių r.), Pakruojo, Panevėžio, Rokiškio ir Visagino krepšininkais.

Sustiprinę savo rinktines pirktiniais žaidėjais patekti į A lygą šį sezoną sieks uteniškiai, ukmergiečiai, šiauliečiai. Tradiciškai stiprios taip pat Jonavos, Kauno ir kitos vyrų ekipos. Mūsų moksleiviams rimčiausi konkurentai C pogrupyje bus panevėžiečiai.

Varžybų organizavimo tvarka nesikeis. Vyrų komandos rungtyniaus dviem ratais (išvykoje ir namuose), paskui aštuonios pajėgiausios ekipos kausis dėl prizinių vietų ir dviejų kelialapių į A lygą. Mokiniai su minėtų miestų komandomis irgi susirems po du kartus. Iš kiekvieno pogrupio į antrąjį kovų etapą iškops po keturias komandas.

,b>Dėl didelių pokyčių vyrų rinktinė, ko gero, dešimtajame čempionate žiūrovus pergalėmis retai pradžiugins. Ir vis dėlto kokius uždavinius vienai ir kitai komandai esate iškėlę?

Z. PAULAUSKAS. Kovosime su visomis ekipomis, tačiau vyrams konkretaus tikslo nenumatėme. Norėsime “apšaudyti„ jaunimą. Būsim patenkinti, jeigu jis pakels sunkią žaidimo naštą, jei nevengs juodo darbo ir vis dažniau galėsim juo pasitikėti. Pajėgūs pergalių siekti kovose su Marijampolės, Rokiškio, Biržų krepšininkais, kurčiaisiais iš Vilniaus. Kiti varžovai už mus tikrai stipresni.

Jaunučių rinktinės pirmaeilis uždavinys – įsitvirtinti tarp keturių pajėgiausių savo pogrupio komandų, kurios antrajame varžybų etape susigrums su keturiomis A pogrupio ekipomis. Toliau bus matyti. Paprastai visada apetitas ateina bevalgant. Pirmąsias varžybas vaikinai namuose žais šį sekmadienį su kuršėniečiais, o vyrai – spalio 30 d. su Utenos “Juventus„.

Noriu iš anksto pakviesti ištikimus sirgalius, kurių parama šiemet bus ypač pravarti, stebėti rungtynių. Dėkingi esam jiems už aktyvų palaikymą praėjusiame sezone. Stengsimės atsilyginti kuo geresniu žaidimu.

——-
Autorius: Algirdas PETRULIS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video