2024/05/21

Užvakar sunaikinta 100 kg aviacinė bomba

Į šalia Valakų k. esantį tankų miškelį patekti nėra lengva: palei pievą jis apjuostas spygliuota viela, pamiškėje iškastas griovys, o tankmėje išraustos gilios duobės. Vietos gyventojas sumanė ten paieškoti grybų ir aptiko keistą radinį – iš šviežiai prakapstytos duobės kyšojo pailgas aprūdijęs sprogmuo. Kad tai aviacinė bomba, patvirtino jos forma, antgalis ir tikimybė, jog po žemėmis slėpėsi jos sparnai. Netrukus, rugsėjo 14 d. rytą, apie tai pranešta Subačiaus girininkijos girininkui Petrui Petkūnui, kuris žinojo, kad toje teritorijoje plytėjo gilios po bombardavimų išraustos duobės, tačiau nustebo, jog čia galėjo likti didelis ir pavojingas sprogmuo. Beveik 100 kg sverianti rusų gamybos aviacinė bomba FAB-100 čia buvo nuo Antrojo Pasaulinio karo laikų. Atvykę Panevėžio Juozo Vitkaus inžinerinio bataliono išminuotojai atitvėrė teritoriją, iškasė didesnę duobę ir apie 16 val. sprogmenį vietoje sunaikino. Tuo metu įvykio vietoje budėjęs policijos pareigūnas Bronislovas Juodviršis prisiminimui pasiėmė keletą aviacinės bombos nuolaužų (vieną jų padovanojo “Kupiškėnų minčių„ žurnalistams) ir teigė saugosiąs kaip relikviją.

Prieš tai apžiūrėję duobėje lapais apkritusį sprogmenį, užsukome pas vieną seniausių Valakų kaimo gyventoją Pranę Juknevičienę. 1923 m. gimusi moteris papasakojo, kad tarp Skverbų ir Žvirblionių kaimų laukų platybėse buvęs aerodromas, kur kildavo ir leisdavosi kariniai malūnsparniai. Moteris prisimena 1941 m. birželio 22 ar 23 dienos vokiečių bombardavimą. Matyt, pagrindiniu taikiniu buvo geležinkelis, kuriuo kaip tik tuo metu dardėjo traukinukas į Subačių. Bėgiai tiesėsi pro pat jų sodybą.

Pasakotoja drauge su tėčiu, broliu bei seserimi stebėjo, kaip krito ir sprogo iš lėktuvo išmesta bomba, iškilo žemių stulpai. Po kiek laiko atūžė kitas lėktuvas. Dar vienas driokstelėjimas. Kaip tik tuo metu važiavo traukinys, gabenęs keleivius. Mašinistas vos spėjo sustabdyti. Žmonės tuo tarpu išsilakstė į kairę ir į dešinę, pasislėpė Valakų miškelyje.

Po sprogimų bėgiai buvo visiškai suardyti, traukinys nebegalėjo tęsti kelionės. Grįždami kariniai lėktuvai, anot P. Juknevičienės, darsyk apšaudė garvežį. Laimei, mašinistas liko gyvas.

Iš viso buvo numestos trys bombos. Viena iš jų nesprogo, bet, kaip teigė pašnekovė, vėliau išvežta. Po bombardavimas liko didžiulė gal 3 m duobė, kurią iki aušros žmonės aplygino.

——-
Autorius: Gaila Matulytė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video