2024/05/21

Skolos už šilumą milijoną pasidalintume po 130 litų

Daugiabučių gyvenamųjų namų butų savininkai ar nuomininkai kartu su sąskaitos faktūromis gavę AB “Panevėžio energija„ paaiškinimą dėl įsigaliojusių naujų centralizuotai tiekiamos šilumos kainų, greičiausiai, neišsyk viską suprato. Painiose vienanarės ir dvinarės kainos sąvokose telpa nemažai skaičiavimų, nėra žinios, kuri mokėjimo sistema efektyvesnė kiekvienam vartotojui individualiai. Aiškumo ir apibendrinimų pabandėme paieškoti Kupiškio šilumos tinklų viršininko Sauliau Žilinsko kabinete.

Įprastinė ar nauja sistema

“Populiariai kalbant, vienanarė šilumos energijos kaina – tai iki šiol galiojusi sistema, – aiškino S. Žilinskas. – Tie, kuriems patogu mokėti didelius mokesčius šildymo sezono metu, neprivalo nieko rinktis. Vis dėlto ne paslaptis, kad šaltuoju metų laiku nė vienas gyventojas negauna didesnių pajamų, o mokesčiai yra gan nemaži. Todėl Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija šiais metais nustatė naujas šilumos energijos kainas ir galimybę vartotojams tolygiai paskirstyti mokesčius ištisus metus. Tai ir yra vadinamoji dvinarė kaina. Šilumos vartotojas kas mėnesį moka pastovią dalį (30-70 Lt priklausomai nuo pas gyventoją instaliuotos šiluminės galios arba buto ploto) ir kintamą dalį, kuri skaičiuojama už faktiškai suvartotą šilumos kiekį.„ Mokesčių mokėtojams pateiktoje lentelėje pastebime nežymiai didesnes dvinarės sistemos sumas. Kiekvienas vartotojas gali pasirinkti dar iš dviejų variantų: kokio dydžio jis norėtų mokėti pastovią dalį. Kuo ji didesnė, tuo kintamoji dalis bus mažesnė. Vis dėlto per metus vartotojas sumokės beveik tą pačią sumą, kaip iki šiol.

Naujovės palankios ne visiems

AB “Panevėžio energija„ pageidauja, kad palankiausią sistemą butų savininkai pasirinktų nešildymo sezono metu. Toks pasirinkimas galiotų mažiausiai vienerių metų laikotarpiui. Kol kas, pasak Kupiškio šilumos tinklų„ viršininko, dvinarė sistema sudomino vos du vartotojus, planuojančius šeimos biudžetą ir nutarusius mokesčius mokėti tolygiai visus metus. “Žmonės nelinkę pasitikėti naujovėmis, – svarstė pašnekovas. – Galbūt tik sulaukę šildymo sezono pajus tuštėjančią piniginę ir susizgribs, jog užsienyje seniai gyvuojanti dvinarė mokėjimo sistema yra palankesnė už įprastą.„

Beje, jos nerekomenduojama rinktis gaunantiems kompensacijas už šilumą ir karštą vandenį, nes nešildymo laikotarpiu kompensacijos nebus mokamos.

Asocialiems – nėra skirtumo

Yra dar viena kategorija vartotojų – tai nuolatiniai skolininkai. Skaudu, kai žmogus neįstengia sumokėti mokesčių dėl sunkios materialinės padėties. Kaip ir UAB “Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis„ skolininkams, taip ir nesumokėjusiems už šilumą geranoriškai siūloma sudaryti skolos grąžinimo sutartį ir pagal išgales mokėti uždelstas sumas. Savivaldybės Globos ir rūpybos skyrius stropiems skolų mokėtojams skiria kompensacijas. Dėl šios paramos kreipėsi dar nedidelis skaičius kupiškėnų.

Anot pašnekovo, anksčiau buvo pastebėta skolos didėjimo tendencija. Todėl didelis dėmesys sutelktas ties kiekvienu skolininku, įvertinama jo finansinė situacija, sudaromos skolos atidėjimo sutartys. Sunkioje padėtyje po žiemos šalčių atsidūrę vartotojai turėtų pasvarstyti apie dvinarės mokėjimo sistemos privalumus.

Vis dažniau pasitaiko atvejų, kai skolas “uždirba„ asocialūs ir girtaujantys asmenys. Jiems visiškai tas pats, kokia bus mokėjimo sistema, kai neatsiranda litų mokesčiams.

——-
Autorius: Gaila Matulytė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video