2024/05/19

Javų augintojams nerimą kelia lietus ir žemos kainos

Prie ŽŪK “Kupiškio grūdai„ nuo ankstaus ryto nusidriekia traktorių ir sunkvežimių su priekabomis, pakrautomis šiųmetiniu grūdų derliumi, eilės. Lietingi orai trukdo užbaigti javapjūtę, nupjauti rapsus, parengti dirvą sėjai.

Apniukęs penktadienio dangus neskubino ūkininkų vežti kviečius į supirkimo punktą: prie svarstyklių dar prieš aštuonias rikiavosi vos keli traktoriai. Pakalbintas vieno jų vairuotojas Antanas Palilionis teigė apie 6-7 valandą išvažiuojantis iš Alizavos, kad netektų ilgiau lūkuriuoti eilėje. Jau ne pirmą sykį jis pristato ūkininko ir Alizavos seniūno Antano Alkausko 100 ha plote išaugintą derlių.

“Palyginti normalus šis sezonas, – kalbėjo traktorininkas. – Baigiam įveikti javus. Vakar pradėjom pjauti rapsus, tačiau lietus išbaidė.„ Pora ūkyje besidarbuojančių vyrų jau spėjo parengti laukus žiemkenčių sėjai: apartą žemę beliko patręšti ir sukultivuoti. A. Palilionis patvirtino ne vieno javų augintojo nerimą: supirkimo kainos nelabai džiugina, atskaitoma už džiovinimą, valymą, tad nebe kas lieka grynojo pelno. Be to, keliami gana dideli reikalavimai pristatomos produkcijos kokybei.

Alizaviškis ūkininkas A. Alkauskas, šiemet prikuliantis po 4 t iš hektaro, kaip ir kiti javų augintojai su baime dairosi į lietingą dangų. Tiesa, savaitgalį laukiama pragiedrulių, bet turbūt nepakaks laiko nudirbti svarbiausius darbus. Pašnekovas teigė kasmet spėjantis apsėti laukus žieminiais kviečiais iki rugsėjo 15 d., tam tinkamiausio termino. Tačiau šiemet tai įgyvendinti daugeliui žemdirbių nebus lengva. “Ne vienas ūkininkas kulti dar nepradėjo, – sakė A. Alkauskas. – Aš taip pat nespėjau iš 8 ha lauko suvežti šiaudų į pastogę.„…

——-
Autorius: Gaila Matulytė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video