2024/05/16

Auksinės pergalės momentus stebėjo per televiziją

Rugpjūčio 24-oji tapo dar viena svarbia data Lietuvos sporto istorijoje: 32-ejų metų disko metikas Virgilijus Alekna Atėnų olimpiadoje iškovojo aukso medalį. Antradienio popietę ši žinia pasklido po visą šalį ir Kupiškio rajoną, iš kurio kilęs garsusis čempionas. Lietuviai nė kiek nenusivylė pirmadienio vakarą sužinoję apie sportininko laimėtą sidabrą, tačiau netrukus paaiškėjo, jog Vengrijos disko metikui Robertui Fazekašui rekordą pasiekti padėjo dopingas, todėl jis buvo diskvalifikuotas. “V. Aleknai – auksas!„ – skelbė visos naujienų agentūros, o kupiškėnų džiaugsmui nebuvo ribų. Pelnytai kraštiečio pergalei paminėti rajono Savivaldybė iškėlė trispalvę, o trečiadienį mero pavaduotojas Jonas Jarutis su palyda išsiruošė į čempiono sutiktuves Vilniuje.

Į Terpeikių kaimą suskubome ne pirmieji: pirmadienio vakarą V. Aleknos tėvus aplankė Lietuvos televizijos žurnalistai. Sportininko tėtis Stanislovas Jeronimas šypsodamasis pasakojo, kaip valstybinė televizija juos užklupo lauke bemelžiančius karvę, o vakare eterio bangomis drauge stebėjo lemtingus Virgilijaus metimus. “Mums nebuvo labai svarbu, ar auksą, ar sidabrą iškovos sūnus, – trykštantis džiaugsmu pasakojo S. Alekna. – Žinoma, su žmona tikėjomės, kad atsistos ant prizininkų pakylos. Sužinoję apie Virgilijaus pasiektą olimpinį rekordą, net neabejojom, kad jam bus pirma vieta, tačiau vengras jį aplenkė. Iš televizijos kadrų supratom, kaip sūnus susijaudino.„

Žinia apie teisėtai laimėtą auksą netruko pasiekti Aleknas: antradienį, apie 15 valandą pasipylė draugų, giminaičių, Virgilijaus krikšto tėvų skambučiai. Iš pradžių sportininko mama Janina negalėjo patikėti, manė, kad tai pokštas. Kalbėdama ji vos tramdė ašaras: didelis džiaugsmas dėl sūnaus pergalės persipynė su rūpesčiu dėl Virgilijaus sveikatos, didelio fizinio ir emocinio krūvio. Moteris sielojosi, kad ir marti Kristina su mažamečiais vaikais Mykolu ir Martynu retai mato Lietuvą garsinantį tėtį.

Jau bemaž 13 metų Virgilijus atkakliai siekia pasirinktos sporto šakos aukštumų. Tėvai ne visada žino, kur sūnus išvažiuoja. Dažnai tik televizoriaus ekrane išvysta, kokiose varžybose jis skina laurus. Čempiono gimtuosius namus puošia nemažai per ilgą sportinę karjerą iškovotų taurių, o Sidnėjaus olimpinį medalį bei naujausius trofėjus V. Alekna atveža trumpam parodyti savo tėveliams ir Terpeikiuose ūkininkaujančiam broliui Ričardui su šeima.

Aleknos negalėjo tiksliai pasakyti, kada pamatys jau antrąsyk olimpiniu aukso medaliu apdovanotą sūnų. Trečiadienį parskridęs iš Atėnų, kol kas vienintelis lietuvių sportininkas, tapęs čempionu, V. Alekna privalės ruoštis varžyboms ir galbūt tik rugsėjo mėnesį, kaip įprasta, trumpam užsuks į gimtinę apkabinti savo tėvelių.

——-
Autorius: Gaila Matulytė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video