2024/05/16

Didėja pieno supirkimo kainos ir reikalavimai

Šių metų pavasarį Žemės ūkio ministerijoje virė aštrios diskusijos, kaip nuo gegužės 1 d. šalies pieno supirkimo įmonės pasirengusios supirkti pieną stacionariuose supirkimo punktuose. Tam ruoštis pradėta prieš kelerius metus, tačiau ši data ne kartą buvo atidėliojama. Už galvos ėmęsi atokesnių kaimų gyventojai, šiandien dar turi galimybę pristatyti produkciją į mobiliuosius supirkimo punktus.

Į stambesnius supirkimo punktus

Kaip teigė Kupiškio žemės ūkio skyriaus vyr. specialistas Rimantas Lopata, mūsų rajone yra įsteigta 14 Lietuvos ir Estijos UAB “Gimtinės pienas„ pieninių, 16 jų valdo AB “Panevėžio pienas„ ir net 47-iose šeimininkauja AB “Rokiškio sūris„.

Įstojus į Europos Sąjungą, pieno supirkimas tapo galimas tik stacionariuose punktuose – ten, kur yra tinkamos sąlygos paimti mėginius pieno sudėties ir kokybės tyrimams. UAB “Gimtinės pienas„ pravažiuojantys pienovežiai mažose gyvenvietėse ar iš pavienių ūkininkų nuo gegužės 1 d. jau nebeturėjo teisės surinkti pieno. Tačiau liepos 21 d. įsigaliojo įstatymų pataisa: specialiu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymu, pratęstas leidimas supirkti pieną mobiliuose punktuose iki spalio 1 d. tose vietovėse, kur yra nebaigtas statyti stacionarus pieno supirkimo punktas ir ten, kur teritorinė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba yra suteikusi laikinus leidimus surinkti pieną pagal toje vietovėje veikusį pieno supirkimo maršrutą.

Nepaisant pataisų, UAB “Gimtinės pienas„ direktorės Dalios Markevičienės teigimu, mobilių punktų veikla Kupiškio rajone nutraukta nuo liepos 1 -sios. Iki šios datos buvo įrenginėjamos ir renovuojamos pieninės Gyvakarų kaime, Bagdonyse. Ne vienos gyvenvietės tiekėjai buvo nukreipiami į artimiausią didesnį pieno supirkimo punktą. Vainiūniškio gyventojams pasiūlyta produkciją pristatyti į Alizavą, nes už įveiktą didesnį nei 4 km atstumą pridedamos išmokos. Tame kaime ūkininkaujančiam Jonui Vaitiekūnui, anot D. Markevičienės, suteiktas leidimas pagal turimą įrangą parduoti pieną iš savo ūkio, tačiau, norint įrengti pieno supirkimo centrą, patogų kitiems kaimo gyventojams, keliami dideli reikalavimai.

Kaip teigė kaimo gyventojai, jie lengviau atsikvėpė sužinoję, kad tiek Rokiškio, tiek “Gimtinės„ pienovežiai kurį laiką dar užsuks pas juos. Vėliau dauguma smulkių pieno gamintojų, kaip ir Girsteikių ar Zasinyčių kaimų tiekėjai, savu transportu keliaus į Alizavą.

Direktorė, kurios vadovaujama įmonė aptarnauja 39 Aukštaitijos rajonuose įsteigtus punktus, pripažino, kad maži mobilūs supirkimo punktai, tokie kaip Žaidelių, iš kur tegaunama 150 l pieno, nėra naudingi. Čia jau šeimininkauja rokiškėnai.

——-
Autorius: Gaila Matulytė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video