2024/05/16

Saulės mažoka, bet vėjo užteko

Šį savaitgalį Kupiškio marios pasipuošė eikliomis burėmis – vyko aštuntoji tradicinė “Kupiškio marių regata 2004„, į kurią susirinko buriuotojai iš įvairių Lietuvos miestų. Gausų jų būrį pasitiko gūsingas vėjas ir pro debesis besišypsanti saulė.

Iš visos Lietuvos

Iki varžybų atidarymo užsiregistravo 27 dalyviai iš Kauno, Vilniaus, Panevėžio, Biržų, Pasvalio, Anykščių, Kupiškio ir net tolimojo Skuodo. Įžanginį sveikinimo žodį tarė Kūno kultūros ir sporto centro direktorius Zigmas Paulauskas, pristatęs svečių delegaciją iš Lietuvos olimpiečių asociacijos: prezidentą Eugenijų Levicką, viceprezidentę Birutę Statkevičienę, povandeninio plaukimo federacijos prezidentę Virginiją Juodeikienę, povandeninio plaukimo meistrę Tatjaną Stakun ir plaukikes Eglę bei Jurgitą. Pastarosios, startavus pirmajam buriuotojų plaukimui, turėjo atlikti parodomąją povandeninio plaukimo programą ir plaukimo mokymosi būdus.

Pakalbintas iš Skuodo atvykęs 57 m. burlentininkas Juozas Jurgelevičius teigė, jog per 20 šiam sportui pašvęstų metų Kupiškio mariose su vėju susigrumia jau kelintą kartą. Labiausiai jį traukia puikiai suorganizuotas renginys. “Stipraus vėjo nugalėti neįmanoma, – teigė žemaitis, prieš gamtos stichiją pajuntantis savo menkumą, o tuo pačiu jaučiantis pranašumą už vaikščiojančiuosius žeme.„ J. Jurgelevičius tvirtino, jog žiūrovai niekada negalės patirti tokių įtemptos kovos momentų, jie mato tik spalvingas burlentes, grakščiai skrodžiančias vandens paviršių.

Varžėsi maratone

Sekmadienio ryte oras nežadėjo nieko gero, tačiau prieš vidurdienį lietus liovėsi, prasisklaidė debesys. Burlentininkų startą stebėjo vos keli žiūrovai, o patys dalyviai teigė, jog vakarykštis vėjas buvo kur kas mielesnis. Pirmąjį plaukimą sėkmingai įveikęs jauniausias Kupiškio marių regatos dalyvis keturiolikmetis Darius Daraška pas mus atvyko jau trečiąjį kartą. Prieš dvejus metus šiuo sportu susižavėjęs vaikinas praėjusią savaitę sugrįžo iš pasaulinio buriuotojų čempionato, kur buvo 44-tas iš 56-šių besivaržančiųjų. Kupiškyje laisvoje burlenčių klasėje (amžiaus grupėje iki 40 m.) jis užėmė trečiąją vietą. To paties kauniečių klubo “Bangpūtys„ narys Domas Klimkevičius buvo antras, o jo draugas Juozas Bernotas iškovojo aukso medalį. Po vidurdienio startavo maratono dalyviai, įveikę tolimą 12 km distanciją. Čia vėlgi stipriausias buvo kaunietis J. Bernotas, gavęs UAB “Dailista„ įsteigtą didžiausią taurę. Biržietis Vitalijus Jasiūnas liko antras, o trečioji vieta atiteko Juozui Skublickui iš Panevėžio. Ne paskutinę vietą užėmė ir seniausias varžybų dalyvis kaunietis Algirdas Petraitis (g. 1943 m.).

Kupiškėno jachta – pirmoji

Sekmadienio popietę išsirikiavę regatos dalyviai iš Savivaldybės administracijos direktoriaus Žilvino Aukštikalnio rankų gavo savivaldybės ir kūno kultūros sporto centro įsteigtus apdovanojimus: aukso, sidabro bei bronzos medalius ir taures.

Formula tipo burlenčių klasėje susirungė tik trys dalyviai, nes daugelis būriuotojų tądien dalyvavo Šventosios regatoje. Gediminas Jackūnas iškovojo auksą, jo kraštietis iš Panevėžio Robertas Platkauskas buvo antras, o anykštėnas Darius Kairys pasitenkino bronzos medaliu.

Laisvoje burlenčių klasėje, perkopusių 40 m. grupėje, neaplenkiamas buvo Vitalijus Jasiūnas iš Biržų, kaunietis Gintautas Bernotas užėmė antrą vietą, o panevėžietis J. Skublickas liko trečias. Savos gamybos ir turistinių jachtų klasėje taurę ir aukso medalį iškovojo kupiškėnas Tadas Baltušis, pralenkęs Gustą Vilių iš Panevėžio ir trečioje vietoje palikęs taip pat panevėžietį Zenoną Valkūną.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video