2024/05/16

Vaiką suruošti į mokyklą reikia šimtų

Jau šią savaitę Kupiškio turgaus prekeivių pastoginėse, parduotuvių kanceliarijos prekių ir drabužių skyriuose nestigo pirkėjų, atgintų artėjančių mokslo metų rūpesčių.

Pirmiausia apsižiūri

Trečiadienį Lauko gatvės turgavietėje pakalbintas nuolatinis jos prekeivis ponas Algimantas tvirtino, jog iš to žmonių didelio srauto naudos dar nepajutęs: norėdami vaikams avalynės, sportinės ar kitokios aprangos nupirkti kuo pigiau, klientai pirmiausia stengiasi visą prekyvietę apžiūrėti ir tik tada nusprendžia, su kuriuo iš jų derėtis. Tačiau iš verslininkų retas kuris į tokias derybas leidžiasi, nes antkainis tiekėjo naudai – minimalus. Be to, pardavėjas pridūrė, jog pinigų stokojantiems asmenims būdinga pirkinius mokyklai atidėlioti paskutinėms dienoms, vėlgi tikintis to paties – gauti jų pigiau. Vyriškis padiskutavo ir kitu aspektu – vis dėlto moksleivių ne tik sportinės, bet ir kitos aprangos stilių formuoja jie, prekių tiekėjai. Kliento savarankiškumas tik toks: jis gali rinktis kokybiškesnę prekę ar tik spalvingą, bet visai nepatvarią. Geriau apie tai nusimanantieji vietoj keliolika litų kainuojančios kuprinės, ima tokios paskirties prekę už 40-50 Lt.

Tenka vykti ir į Panevėžį

Pasirengimo mokyklai tema kalbinta Rima Liaudanskienė iš Šepetos sakė, jog dukrai Monikai ir sūnui Kęstučiui suruošti į mokyklą teks išleisti apytikriai po tris šimtus litų. Tačiau moteris pabrėžė, jog būtiniausių prekių paieškai vienos dienos tikrai neužtenka. Ne tik ji, bet ir kitos mamos nebe pirmi metai susiduriančiosi su ta pačia bėda – paaugliams berniukams reikiamų išmatavimų kelnių tikrai nelengva gauti.

Savo globojamiems auklėtiniams Paketurių Šv. Kazimiero vaikų globos namuose aprangos ir batų turguje besižvalgiusi Ligita Buivydienė taip pat pridūrė, jog pasirinkimo Kupiškyje didesnio nėra ir tikriausiai su vaikais dar teks nuvykti į Panevėžį.

Kai labai striuka

Rajono Savivaldybės administracijos Globos ir rūpybos skyriaus vyresn. buhalterės Vidos Bukauskienės pateiktais duomenimis, nuo šių metų liepos 1 d. išmokų vaikams gauna 1193 rajono gyventojų šeimos ir išmokų suma kas mėnesį sieks 159 tūkst. litų. Tas pirmąsias išmokos šeimos gaus būtent rugpjūtį. Tad manoma, kad šie pinigai palengvins šeimoms šiaip tradiciškai materialiai sunkesnį rugpjūtį, juolab kad tokių išmokų gaus ir pilnamečiai vaikai, studentai. Tačiau pasak šio skyriaus specialistės Stasės Bartusevičienės, neatstumiamos ir tos šeimos, kurios ir gaudamos minėtas išmokas, kreipiasi vienkartinės pašalpos vaikui į mokyklą suruošti. Ji, paprastai iki 100 Lt, skiriama tokius klausimus sprendžiančios komisijos nuožiūra. Liepos pabaigoje įvykusiame komisijos posėdyje buvo patenkinti du prašymai. Paprastai dėl paramos kreipiamasi ir rugpiūtį, ir rugsėjį, kai mokyklų socialiniai pedagogai bei klasių auklėtojai išsiaiškina, kad yra moksleivių, kurių šeimose dėl ligos ar kitų bėdų yra susiklosčiusi sunki finansinė padėtis.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video