2024/05/19

Šventė ant svarstyklių

Antradienio saulėtą popietę nuotaikinga šventė – javapiūtės pradžios – vyko ŽŪK “Kupiškio grūdai„ valdose. Jos pačiai iškilmingiausiajai daliai – pirmųjų klientų vainikavimui, nominacijų įteikimui – pačių dalyvių valia susiburti ant derliaus priėmimo naujųjų svarstyklių.

Pirmą kartą surengtoje tokioje šventėje dalyvavo kooperatyvo nariai, kuriuo yra ir UAB “Linas ir viza„, su pastarąja bendradarbiaujančių firmų atstovai, patikimiausi jų klientai ir iš aplinkinių rajonų. Turėta ir garbių svečių – Žemės ūkio universiteto profesorių Albiną Šiuliauską, rajono merą Leoną Apšegą.


“Kupiškio grūdai„ modernėja

Mero L. Apšegos taikliai buvo pastebėta: ūkininkų ir jiems talkinančių specialistų nuoširdus pasikalbėjimas vyksta ant svarstyklių, kurios ir užfiksuos, kiek šiųmetinio derliaus bus sugabenta į šio kooperatyvo, tapusiu svarbiu javų, rapsų augintojams, talpas. Vėliau koperatyvo direktorius Jonas Matulionis pabrėžė, jog šios svarstyklės – viena iš naujų investijų ruošiantis šių metų derliaus priėmimo sezonui. Jos kainavo apie 80 tūkst. litų ir yra bene galingiausios rajone, nes fiksuoja iki 60 tonų svorį. Ant jų išsitenka sunkvežimis su priekaba, automatika spėri ir tiksli talkininkė svėrėjui. Nepagailėta 50 tūkst. litų ir kritimo skaičiavimo aparatui įsigyti: laboratorijoje duomenys bus žinomi tuoj pat, o produkcijos tiekėjas garantuotas, jog iš tikrųjų jie tokie.

Tarp sandėlių esančioje geležinkelio atšakoje – taip pat naujos svarstyklės vagonams sverti. Anksčiau tai buvo atliekama Klaipėdoje, prieš išsiunčiant produkciją supirkėjui, ir už tą paslaugą “Kupiškio grūdai„ paklodavo gražaus pinigo.

Atgaivinama tradicija

UAB “Linas ir viza„ Kupiškio ir aplinkinių rajonų vadybininkė konsultantė Danguolė Butėnienė “Mintims„ sakė, jog pastarosios bendrovės, kurios glaudžiausi ryšiai su firmų “Arvi„, “Achema„, “Kustodija„ specialistais, klientai jau tapo ūkininkais, kuriems ne naujiena kviečių kulti po 5 t iš hektaro, o žieminių rapsų -po tris tonas. Su ūkininkavimo pažanga priaugta ir iki senųjų tradicijų poreikio. Šiemet tokia šventė bendromis pastangomis surengta kooperatyve “Kupiškio grūdai„, o kitąmet ji galbūt vyks kurio iš ūkininkų lauke.

“Kupiškio grūdai„ derliaus ėmė priiminėti jau praėjusį penktadienį, sulaukęs jo keliolikos tonų žieminių rapsų iš salamiestėno ūkininko Virgilijaus Bernoto lauko. Prieš prasidedant šventei su 35 tonomis šių grūdų atriedėjo sunkvežimis, vairuojamas Arūno Soko, iš skapiškėno ūkininko Jono Pakalnio valdų. Abu šie ūkininkai buvo pagerbti klevo lapų vainikais ir šią produkciją realizuojančios UAB “Linas ir viza„ padėkomis.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video