2024/05/19

Pažadėtos solidžios išmokos kaitina aistras

Į mūsų redakciją kreipėsi jau keletas Šimonių ir Subačiaus seniūnijų ūkininkų, norėdami pasidalyti mintimis apie šiemet rajone būsiančią jiems keistoką situaciją. Jų žiniomis, Kupiškio seniūnija yra priskirta prie mažiau palankių ūkininkauti vietovių ir todėl jos žemdirbiai, be visiems žinomų išmokų už deklaruotas naudmenas ir pasėlius, gaus dar ir antrąsias išmokas. Žmonės iš vietovių, kurių laukai niekada savo artojų nedžiugino gerais derliais, net įtaria, kad, siekiant tokio Kupiškio seniūnijos išskirtinumo, gal net būta dabar visur besidraikančios korupcijos…

Buvo remtas ir visas rajonas

Dalies šalies rajonų (iš viso 17 savivaldybių) ar tik jų kai kurių seniūnijų (iš viso 36) išskyrimas į mažiau palankaus ūkininkavimo vietoves, pasak rajono Savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vedėjo Valento Mankūno, ne naujas dalykas, tačiau yra pagrįstas žmonėms neįprastais kriterijais ir tai juos glumina. Juolab kai toks išskirtinumas susijęs su ūkininkams žadamomis papildomomis išmokomis – apskritai kiekvienam deklaruotam hektarui jų turėtų būti priskaičiuota po 195 litus.

Pašnekovas pridūrė, jog ir visas Kupiškio rajonas yra buvęs priskirtas prie turinčių mažiau palankias sąlygas ūkininkauti. Iš to žemdirbiai, deklaravusieji žemės naudmenas ir pasėlius, turėjo naudos: vienais metais gavo papildomai po 40 litų už hektarą, o kitais -pusę šios sumos. Tačiau kai išmokų teko visiems, kuriems jų priklausė, jokio nepasitenkinimo ir negalėjo būti. Šiemet padėtis visai kita – Respublikos žemės ūkio ministro įsakymu, patvirtinusiu mažiau palankias sąlygas ūkininkauti turinčias vietoves, mūsų rajone patenkinti yra tik Kupiškio seniūnijos ūkininkai. V. Mankūnas sakė, jog ir į jį jau kreipėsi asmenų, pasipiktinusių Žemės ūkio ministerijos sprendimu ir apie tai minėto įsakymo leidėja yra informuota.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video