2024/05/16

Daktaro laipsnis – sistemingos veiklos rezultatas

Birželio 18 d. Lietuvos žemdirbystės instituto (LŽI) doktorantas kupiškėnas Alvydas Šimkūnas apsigynė daktaro disertaciją. Jam suteiktas biomedicinos mokslų daktaro laipsnis. Disertacija eksponuojama Lietuvos žemės ūkio universiteto (LŽŪU) ir LŽI bibliotekose.

Baigęs Kupiškio 2–ąją (dabar Povilo Matulionio) vidurinę mokyklą, Alvydas studijavo LŽŪU agronomijos fakultete. Būsimajam mokslininkui teko paragauti ir pedagogo duonos: Radviliškio, Šeduvos mokyklose jis dėstė biologiją ir chemiją. Mokytojavimą A. Šimkūnas pamena kaip labai šviesų laikotarpį, iš kurio išliko daug pažinčių ir malonių įspūdžių. Alvydui patiko dirbti ir bendrauti su jaunais žmonėmis.

„Vėliau tapau Lietuvos žemdirbystės instituto genetikos ir fiziologijos laboratorijos doktorantu“ – su savo biografija toliau supažindino neseniai mokslų daktaro vardą apsigynęs A. Šimkūnas. Šioje laboratorijoje dar studijų metu Alvydas atliko praktiką. „Turėjau du pasiūlymus – grįžti į ją arba į panašią LŽŪU. Dotnuva viliojo ramia, patrauklia vieta. Čia ir pasilikau“. Daktaro disertacijai rengti genetikos ir fiziologijos laboratorijos asistentas pasirinko habilituotos mokslų daktarės Izoldos Pašakinskienės pasiūlytą temą “Grūdinimo temperatūrų įtaka svidrės (Lolium L.), eraičino (Festuca L.) ir eraičinsvidrės (Festulolium Asch.et Graebn.) šaknų sistemoms„. Laikas įrodė šios temos, atitinkančios šiuo metu pasaulio žemės ūkio moksle vyraujančias tyrimų tendencijas, perspektyvumą. Apie ketverius metus užtrukęs disertacijos rengimas buvo pradėtas tik sukūrus tyrimams reikalingą techninę sistemą. Už bendradarbiavimą mokslinėje veikloje Alvydas dėkingas kupiškėnui, talentingam ir kūrybingam žmogui, paralelinėje klasėje Kupiškyje besimokiusiam Alfredui Bočiuliui, moksliniame kelyje sutiktoms šviesioms asmenybėms ir, be abejonės, savo mamai.

Susidomėjimo augalais, meilės jiems kibirkštį A. Šimkūnui įžiebė jo tėvas Algirdas, didžiąją savo gyvenimo dalį paskyręs kultūrinių pievų ir ganyklų įrengimui. Jo šviesiam atminimui Alvydas ir dedikavo savo disertaciją.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video