2024/05/16

Visureigiai trasoje murdėsi po balas

Gana stačiais ir mažesnio nuolydžio kalneliais, giliomis lomomis, klampiomis balomis, retų krūmų kuokštais ir įvairiomis kryptimis išsiraičiusiais smėlingais keliukais nusėta motokroso bei autobulių kautynių trasa Uoginiuose, kurioje pastaruoju metu rengiamos ir visureigių varžybos. Būtent tokias jos nužymėtas vietas, kur joks kitas transportas neišvažiuotų, šeštadienį ir turėjo įveikti pajėgiausi šalies džipų vairuotojai.

Savam rajone Lietuvos visureigių klubų sesiją “Kupiškis jeep – 2004„ organizavusio mūsiškio džipų klubo “35 coliai„ prezidentas Naglis Čepelis ir jo uolūs pagalbininkai kiek apmaudavo, kad dėl didelių techninių reikalavimų neatvyko tiek, kiek buvo kviesta, varžybų dalyvių. Ketvirtajame šių metų kovų etape savo meistriškumą rodė Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Tauragės, Jurbarko, Pasvalio ir Kupiškio technikos entuziastai.

Kol vairuotojai, apsimovę auliniais batais, iki tarpukojų brandžiojo po balas apžiūrėdami trasą, žiūrovai grupelėmis ir pavieniui išsibarstė ant aukštesnių kalvelių, kad galėtų geriau matyti, kaip bus įveikiamai patys sudėtingiausi ruožai. Startavę vienos minutės intervalu sporto klasės TR-2 ir TR-3 džipai dviejų kilometrų atkarpoje riaumojo dvi valandas. “Kaip tie vyrai dantų neišsidaužo„, – stebėjosi puikias galimybes emocijoms išlieti turėję technikos mėgėjai.

Kuo toliau, tuo sunkiau buvo važiuoti. Išsipjovė gilios provėžos, išsiplakė dumblas. Mašinos pradėjo skersuoti, ratai lindo vis giliau. Geriau sekėsi džipams rupesnėmis padangomis, smėlį jos mažiau kasė. Visai dešimčiai šios klasės ekipažų šiurpuliukus kėlė ties starto ir finišo vieta išsikėtojusi vandens dauba, kurioje, pasak vietos žinovų, kai kur gylys siekia net iki dviejų metrų. Pasuksi vairą daugiau į šoną – ir aleliuja. Įšokęs tokion duobėn, gali ilgai kukuoti. Kas kita žiūrovams. Jiems didžiausias smagumėlis stebėti, kaip tarsi koks banginis, abipus savęs liedamas saulės spinduliais žaižaruojančius vandens srautus, iriasi iki kapoto paniręs džipas. Sunkiai šniokščia, garuoja. Pakol srovės ištyška, mašinos net nematyti. Lenkdamas čia jau įstrigusį kolegų ekipažą, “sėda„ ir kitas. Per jųdviejų tarpą bando prasmukti uazikas, bet ir šis užbuksuoja. Pagelbsti trosai. Visi trys šiais ne taip išsikasa. Tačiau už šios kliūties tuoj pat ne mažiau grėsminga kita – aukštas status kūbrys, kur jo viršūnėje susispietusi visa krūva žiūrovų. Ne kiekvienam ekipažui iškart pavyksta ant jo užsiropšti: tenka atbulomis riedėti žemyn, įsibėgėjus vėl šokti, viršukalnėje stotis piestu, kabinti trosą prie medžio. Čia atsakančiai žnektelėjus neišlaiko pasvaliečių uaziko tiltas. Lūžta, išlaksto dantračiai, iškrypsta priekiniai ratai. Šiai mašinai varžybos jau baigtos. Šiaip taip nustumiama šonan taisyti. Ten pat ratą keisti priversti jurbarkiečiai Nerijus Gurklys ir Adas Bidaglovis.

Tai tik keli šių varžybų epizodai. Likus pusvalandžiui iki nustatyto laiko, trasoje besimurdė tik penki sporto klasės ekipažai. TR-2 klasėje pirmavo vilniečių visureigių klubo atstovas Ričardas Malaiška su šturmanu Remigijumi Jonušiu, TR-3 klasėje – Panevėžio “Viesulo bastūno„ nariai Darius Čepelė ir Dainius Balčikonis. Jie ir tapo nugalėtojais, apsukę atitinkamai 16 ir 14 ratų. Antrosios vietos atiteko jau minėtiems jurbarkiečiams N. Gurkliui ir A. Bidagloviui bei Audriui Šukiui ir Ruslanui Mikolaičiui iš Panevėžio, trečiosios – vėl vilniečiams broliams Dariui ir Tomui Šipkauskams bei Mečislovui Vaškovič ir Audriui Micūrai.

Turizmo klasėje su penkiais svečių iš Pasvalio, Panevėžio ir Kauno ekipažais varžėsi ir kupiškėnai Tadas Bakanas, Egidijus Sunkurys bei Audrius Stanis. Kiekvienas jų privalėjo nekliudydamas kuoliukų įveikti dvi raižytas klampaus smėlio ir dumblo atkarpas su pakilimais ir nusileidimais ir vieną greičio ruožą. Čia pergalę lėmė mažiausiai surinktų baudos taškų ir geriausias laikas. Pirmąją vietą laimėjo, antras liko trečias.

Sėkmės paglamonėti džipų vairuotojai karūnuoti buvo prie Kupiškio marių rajono kūno kultūros ir sporto centro poilsiavietėje surengtoje vakaronėje. Apdovanoti taurėmis, diplomais, “Statoil„ tepalais. Visiems dalyviams įteikti sertifikatai. Šventinis šurmulys užgniaužė ir varžybų organizatorių nuoskaudą dėl generaline rėmėja sutikusios būti UAB “Narjanta„ akibrokšto, kuri prieš pat šio renginio pradžią atsisakė jį remti. Gerai, jog paskutiniu momentu išsisukti iš keblios padėties padėjo verslininkas Alfonsas Vaitiekūnas.

——-
Autorius: Algirdas PETRULIS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video