2024/05/19

Informacinės visuomenės link

Pasaulio raidos tendencijos rodo, kad nuo agrarinės, industrinės visuomenės sparčiai ir vienareikšmiškai žengiama į informacijos visuomenę Internetas tampa vis svarbesnis mūsų gyvenime. Jis keičia bibliotekas ir žinynus, atveria vartus į pasaulinės informacijos lobynus, teikia naujų galimybių.

Klientai pageidauja pigiausio varianto

Lietuvos Vyriausybė, kartu su verslo bendrovėmis, siekdama, kad interneto ryšys būtų prieinamas kuo daugiau Lietuvos gyventojų, birželio pabaigoje priėmė Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisą, pagal kurią atlyginama iki 33 proc. sumos, sumokėtos už kompiuterį arba interneto prieigą.

Gyventojai, vieną kartą per trejus metus įsigiję iki 4 tūkst. litų kainuojantį asmeninį kompiuterį su programine bei interneto prieigos įranga, galės sumažinti jo kainą susigrąžindami dalį sumokėtų mokesčių, deklaruojant 2004-2006 metų gyventojų pajamų mokestį. Pasak rinkos dalyvių, mokesčių lengvata turėtų paskatinti Lietuvos kompiuterinės įrangos rinkos augimą.

UAB “Vikompera„ direktorius Vygantas Jankauskas klientų, norinčių pasinaudoti šia lengvata, antplūdžio sakosi nesulaukęs: “Įstatymas priimtas, bet dėl grąžinimo mokesčių inspekcija dar sprendžia. Kol kas neaišku, kaip žmonės turėtų įsigyti kompiuterį: ar su programine įranga, ar ne„.

Pagrindinė priežastis, dėl kurios dalis namų ūkių, turinčių kompiuterius, neturi interneto, yra ribotos finansinės galimybės, kaime pasinaudoti informacinių technologijų jėga trukdo prieigų prie interneto stoka: gyventojai, kurių nepasiekia “Lietuvos telekomo„ linijos, dažnai nepajėgūs įsivesti radijo ryšiu teikiamą interneto ryšį, už kurį mėnesinis mokestis fiziniams vartotojams priklauso nuo asmenų, prisijungusių prie vieno priėmimo mazgo skaičiaus: kuo daugiau vartotojų, tuo mažiau jie moka už interneto paslaugas (interneto greitis nemažėja).

Kompiuteris dabartiniame mūsų gyvenime užima svarbią vietą. Vienintelės Kupiškio rajone kompiuteriais ir jų komponentais prekiaujančios įmonės direktorius teigia, kad pirkėjai dažniausiai siekia pigiausio varianto – populiariausi apie pusantro tūkstančio litų kainuojantys kompiuteriai. “Prieš ketverius metus labai skeptiškai žiūrėję į prekės įsigyjimą išsimokėtinai, dabar apie 70 proc. pirkėjų kompiuterinę įrangą linkę įsigyti lizingo būdu„, – pasakojo V. Jankauskas.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video