2024/05/19

Anei grybų, anei uogų…

Nors ši vasara ir nelepina orais, pasibaigus sraigių sezonui (jas buvo leidžiama supirkti iki liepos 1 d.), į miškus jau traukia grybautojai ir uogautojai. Po truputėlį pradeda dygti šių gamtos gėrybių supirkimo punktai.

Drėgni, bet vėsūs orai derliaus gausumu nedžiugina nei supirkėjų, nei šių gamtos gėrybių rinkėjų. Šimoniečiai miško ir sodo dovanas gali pristatyti į penkis, Varėnos rajono įmonių įsteigtus supirkimo punktus. Jau septintus metus šia veikla užsiimanti Ligita Lapeginienė pastebėjo, kad ilgai šį pavasarį miškus ir laukus, pievas spaudęs įšalas, lietinga ir šalta vasara ženkliai sumažino derlių. “Viskas šiemet vėliau. Pernai švenčiant Jonines mėlynių jau buvo apsčiai, o šiemet jų dar net kainų nežinome„, – sakė Ligita, negalinti pasidžiaugti ir grybų gausumu. Po truputį žmonės pradeda nešti voveraites – jų kilogramas pokalbio dieną (kainos nuolat kinta) buvo įvertintas 13 Lt. Mėgstanti grybauti supirkėja sako radusi jau ir raudonikių, baravykų, lepšių, tačiau šie labai sukirmiję. Šįmet Ligita ir sraigių supirkusi daug mažiau – pernai vien per pusę mėnesio į jos kiemą pastarųjų buvo sunešta apie 3 t.

Kad praėjusiais metais grybų buvo daugiau ir jie pradėjo dygti žymiai anksčiau, patvirtino ir Aušra Jasienė, į kurios namus kelią žino kiekvienas grybus ar uogas norintis parduoti šimonietis. “Drėgmės užtenka, reikia šilumos. Mėlynės sirpsta nedrąsiai. Daug jų pakando šalnos„, – teigė Aušra, prognozuojanti kiek didesnį bruknių, kurios žydėjo jau po šalnų, aviečių, raudonųjų ir juodųjų serbentų derlių.

Didesnio pelno prasidėjus šių uogų sezonui tikisi ir pirmus metus grybų ir uogų supirkimu užsiimanti Gitana Staškevičienė, dar nesulaukusi klientų su uogomis. Nedideliais krepšeliais nešini į jos kiemą dabar užsuka voveraičių pardavėjai, už jų kilogramą praėjusį antradienį savo pinigines pastorinę 15 Lt.

Kupiškyje uogas ir grybus praėjusią savaitę pradėję supirkti Vidmantas Jankauskas, naudingai vasarą norinti praleisti moksleivė Vaida Antanavičiūtė, apsistojusi pas Virginiją Kaulakienę, pirmojo derliaus dar tebelaukia. “Uogų gal ir bus, o grybaut kupiškėnai nelabai kur ir turi„, – svarstė V. Kaulakienė, prie Subačiaus kelio jau pastebėjusi raudonikių krepšelius, už kuriuos grybautojai prašė po 15-22 Lt.

Nors grybautojai ir uogautojai iš miško dar išeina pustuščiais krepšeliais, bet gryno, sveiko miško oro nors vežimu vežk. Beje, kai kas jau pastebėjo grybautojų, iš po samanų bekrapštančių net pačias smulkiausias voveraites, pažeistą miško paklotę. Suardę grybieną, gero grybo derliaus nesulauksime ir kitąmet.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video