2024/05/19

Kaimynas gražinasi būstą – tvarkykis ir tu

Akcija “Pagražinkime Kupiškį„, startavusi birželio 15 d., jau skaičiuoja ketvirtą savaitę. Užsukome pas Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyresnįjį specialistą Antaną Odiną pasidomėti, ar aktyviai joje dalyvauja kupiškėnai.

Ragino akcijai neprasidėjus

Pašnekovas papasakojo, kad idėja apie miesto pastatų sutvarkymą jam kilo jau seniai. Balandžio – gegužės mėnesiais A. Odinas savo nuožiūra užsukdavo į apgriuvusius, remonto reikalingus namus, kurių šeimininkams primindavo, kaip svarbu remontuoti savo būstą, juk netvarkingi fasadai gadina bendrą miesto vaizdą. Pažįstamiems ir naujai sutiktiems žmonėms jis dalindavo arba užkabindavo ant namų durų lapelį su užrašu: “Prašytume atlikti gyvenamojo namo fasado apdailą. Taip pratęstumėte pastato ilgaamžiškumą ir pagražintumėte Kupiškį.„

Bendraudamas su žmonėmis A. Odinas teigė susidūręs su įvairių nuostatų ir socialinės padėties miestelėnais. Vieni tokius priminimus priimdavo geranoriškai, kiti dejuodavo dėl sunkaus pragyvenimo. “Būdavo, pasitinka kieme močiutė, lazda pasiramsčiuodama, – pasakojo pašnekovas. – Pensininkei vos duonai pinigėlių užtenka. Ką jau bekalbėti apie sukrypusio namelio remontą. Aš juk negaliu versti ar reikalauti, tiesiog eidavau pas gyventojus ir jų prašydavau pagal išgales tvarkytis.„ Savivaldybės darbuotojo nedžiugina nepjauti žolės plotai prie gyvenamųjų namų. “Matai, kad kaimynas pjauna – pjauk ir tu,„ – ragino pašnekovas sekti puikiai savo valdose šeimininkaujančių kaimynų pavyzdžiu.

Antplūdis atslūgo

Tačiau netrukus, nors ir gerokai pavėluotai, rajono Savivaldybė organizavo akciją “Pagražinkime Kupiškį„, kaip impulsą gyventojams skirdama pinigines premijas už sutvarkytus namų fasadus`ir šiems darbams palengvinti išsiderėjusi iš įmonių “Dogrima„, “Rileris„ ir “Bikuva„ nuolaidas akcijos dalyviams. Žiniasklaidoje ir viešose susibūrimų vietose platinamus skelbimus perskaičiusių kupiškėnų ilgai raginti nereikėjo. Birželio 7-ąją, pirmą registracijos dieną, į A. Odino kabinetą užsuko net 28 žmonės, jiems įteikti akcijos dalyvio ir nuolaidų kuponai, o planuojami atlikti darbai pažymėti sąsiuvinyje, nepamirštant tikslios registracijos datos ir valandos, idant po to neįsiveltų klaidos skelbiant pirmųjų fasadus apdailinusiųjų penkiasdešimtuką. Inžinierius ekologas Igoris Parfionovas padaro pastato nuotraukas ir akcijos dalyviams belieka pasiraitoti rankoves. Šiuo metu akcijos dalyvių srautas gerokai sumažėjęs, į miesto šventės rūpesčius pasinėrę ar sunerimę dėl lietingo oro, kupiškėnai kelias dienas iš eilės nepravėrė A. Odino kabineto durų.

Atėjusiesiems kilo nemažai abejonių dėl akcijos skelbiamų sąlygų. Nelabai aiškiai apibrėžta, kad Savivaldybės išmokas gaus pirmieji penkiasdešimt baigę fasado apdailos darbus, o ne pusšimtis pirmųjų užregistruotų sąraše. Taip pat ginčytinas pasirodė teiginys, jog 200 litų gali tikėtis tik dalį namo sutvarkę gyventojai: “tie, kurie perdažė arba apkalė apdailos lentelėmis visas jam priklausančio namo arba jo dalies išorės sienas„, – skaitome akcijos nuostatuose. Į tai Savivaldybės administracijoje buvo atsakyta patikslinimu, jog dvibučių namų gyventojai jiems priklausančią namo dalį turi pilnai atnaujinti.

Šios savaitės pradžioje užregistruoti buvo 53 dalyviai. Į seniūnijų sąrašus įtraukta 11 gyventojų, mieste susitvarkyti panoro pora daugiabučių namų bendrijų, kurios nepretenduoja į 200 litų Savivaldybės išmoką, tačiau fasado apdailos ar balkonų dažymo darbams reikalingas medžiagas jos galės įsigyti su minėtų įmonių taikoma nuolaida. Taigi Kupiškio mieste gražesniais taps 40 namų, tarp kurių jau yra pirmieji įvykdę akcijoje numatytus reikalavimus.

Pirmieji penkiasdešimtuke

Vytauto gatvėje ketvirtą dešimtmetį gyvenanti Stanislava Zulonienė birželio 23-ios rytą informavo apie pabaigtus namo apdailos darbus. Užsukome į dažais kvepiantį geltoną namuką pakalbinti jo šeimininkės. Ponia Stanislava apie akciją sužinojo iš “Kupiškėnų studijos„ laidų, vėliau perskaitė spaudoje. Kadangi namas senu įpratimu dažomas kas šešeri metai, šiemet atėjo eilė atnaujinimo darbams, kuriuos paskelbta akcija tik paskatino. “Būtina prižiūrėti sodybą, – kalbėjo šeimininkė, – juolab, kad 1893 m. statytos gryčiutės langai atsiveria tiesiai į Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnaziją„.

Kadangi akcija “Pagražinkime Kupiškį„ tęsis iki spalio 1 d., tikimasi, kad Kupiškio ir rajono seniūnijų gyventojai, nepaisant pliaupiančio lietaus, aktyviai prisidės prie gyvenamųjų namų fasadų tvarkymo darbų ir spės pasinaudoti teikiamomis lengvatomis.

——-
Autorius: Gaila Matulytė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video