2024/05/16

Konferencija – įsimintiną dieną

Apie Gedulo ir vilties dienos minėjimo iškilminguosius renginius “Mintys„ jau informavo savo skaitytojus. Tačiau ir pirmadienio popietė, skirta LPKTS rajono skyriaus ataskatinei-rinkiminei konferencijai, buvo perpinta birželio 14-ajai būdinga nuotaika.

Išrinktas naujas pirmininkas

Konferencija baigėsi skyriaus tarybos rinkimu. Joje liko iki šiol aktyviausi buvę devyni nariai. Jie ir nusprendė, kas toliau vadovaus skyriui.

Pastaruosius dešimt metų pirmininke buvo renkama Stanislava Kazilionienė. Tačiau šį kartą ji paprašė nebesiūlyti jos į šį postą dėl susiklosčiusių šeimyninių aplinkybių -labai rūpi vyro Petro sveikata. Tačiau kaip pavaduotoja pažadėjo ir toliau skyriuje darbuotis, nes viskas taip įprasta.

LPKTS Kupiškio skyriaus pirmininku išrinktas Algimantas Vladas Vaitiekūnas, ne vienerius metus taryboje atstovavęs Noriūnų seniūnijos tremtiniams ir politiniams kaliniams.

A. V. Vaitiekūnas konferencijos dalyviams prisistatė: jo gimtoji vieta Likalaukiai. 1949 metais, būdamas šešerių, su motina buvo ištremtas į Irkutsko sritį. Grįžę į Lietuvą po dešimties metų jie apsigyveno Keršuliškiuose. Po karinės tarnybos vairuotoju, traktorininku dirbo melioracijos valdyboje ir įsikūrė Noriūnuose.

A. V. Vaitiekūnas – ketvirtasis LPKTS skyriaus pirmininkas. Tik susikūrusiam tremtinių klubui vadovavo Algimantas Ridikas, jį pakeitė Vaclovas Šulma. Pastaruosius dešimt metų, kaip jau užsiminta, veiklos koordinatorės rūpesčiai teko S. Kazilionienei.

Ruošė dokumentus

Kai Stanislavai už pasiaukojantį darbą buvo įteiktos puokštės gėlių, kai ji su kiekvienu konferencijos dalyviu, dabar jau buvusiu prie vaišių stalo, pasisveikino ir padėkojo už nuoširdų bendradarbiavimą, paprašiau prisiminti reikšmingiausius skyriaus tarybos darbus.

Ji pabrėžė, jog net šešerių metų prireikė, kad būtų suruošti dokumentai asmenims, turėjusiems teisę gauti tremtinio statusą. Tokius pažymėjimus gavo 516 rajono gyventojų ir įgijo teisę naudotis Vyriausybės numatytomis lengvatomis, gauti nukentėjusiųjų pensijas.

S. Kazilionienė prisiminė ir skyriaus iniciatyvą iš rajono Savivaldybės išreikalauti tremtiniams ir politiniams kaliniams nemokamą važiavimą priemiestiniais autobusais, kol tokių lengvatų dar nebuvo patvirtinusi Vyriausybė.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video