2024/05/16

Užvirė aistros dėl Kandrėnų mokyklos

Po rajono Tarybos posėdyje priimto sprendimo nuo rugsėjo 1 d. panaikinti Skapiškio vidurinės mokyklos Kandrėnų skyrių, redakciją pasiekė nepatenkintųjų šiuo nutarimu anoniminis laiškas, pasak kurio, raštiškas 9 tėvų prašymas palikti vienintelį mokslo ir kultūros židinį kaime nuaidėjo kaip šauksmas tyruose.

Laiške rašoma: “Rajono Tarybos posėdyje buvo užmirštas (o gal sąmoningai nutylėtas iki balsavimo pabaigos) Skapiškio vidurinės mokyklos Kandrėnų skyriaus tėvelių prašymas. Kiek man žinoma, kituose Lietuvos rajonuose, esant raštiškam tėvų prašymui neturi uždaryti mokyklos. Mūsų rajono merui nerūpi kaimo žmogus, už kurį ruošiasi atstovauti Europarlamente, ir Lietuvos Respublikos įstatymas. Šie įstatymai ir ateinančių mokslo metų ugdymo planai leidžia 2 mokytojams dirbti, kai mažoje mokykloje mokosi 10 ir daugiau vaikų, o rajono taryba ir meras mums tėvams meluoja, kad 12 ir daugiau. Šią mokyklą dar du mokslo metus lankys po 12 mokinukų, po to 8, 9, 8 mokiniai. Dar vieną problemą įžvelgė rajono meras ir ją įkainavo 2000 Lt per mėnesį, o mes, tėvai, ją jau išsprendėme už 100 Lt įsigiję nebenaują biotualetą. Manau, šie faktai patvirtina, kad rajono valdžios bendrakeleivė – melagystė.„(laiško kalba netaisyta. – Red. past.)

Neatitinka reikalavimų

Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Vidas Vilimas paaiškino, kad pagrindiniai motyvai, lėmę Kandrėnų skyriaus uždarymą, yra ugdymo ir sanitarinių sąlygų reikalavimų neatitikimai. Labai mažos patalpos, nuo rugsėjo 1 d. sumažėjus vaikų skaičiui su jais dirbti liktų tik viena mokytoja, visų keturių klasių pradinukai butų sugrūsti į vieną kambariuką. Per mažas atstumas iki lentos, netinkamas apšvietimas, ventiliacija, neįrengtas sporto aikštynas, mokyklos sąlygoms nepritaikytas kiemas…galima vardinti ir vardinti trūkumus, kuriuos šioje mokymo įstaigoje įžvelgia ne vien rajono Taryba, bet ir Visuomenės sveikatos centras bei kitos institucijos. Remiantis švietimo įstaigų steigimo, reorganizavimo ir likvidavimo nuostatais 11 mokinių yra ta riba, kai dar leidžiama su jais dirbti 2 pedagogams. „Bet tai jau paties steigėjo reikalas, – pasakojo V. Vilimas. O jei nors vienoje pradinėje klasėje iš viso nėra mokinių – tada du mokytojai turėtų mokyti bent 15 vaikų“. Pasak skyriaus vedėjo, dedančio visas pastangas, kad Kandrėnų skyriaus mokytojos būtų įdarbintos, mokykla neatliko kultūros židinio vaidmens, į jos veiklą neįsiliedavo kaimo bendruomenė, vykdavo tik mokyklos renginukai. V. Vilimas buvo nustebintas, kad po diskusijų, viską aptarus gimė tokia tėvų reakcija. „Tėvams siūlom patogesnę situaciją, o jie nori rinktis blogesnę“, – dėl tokio pradinukų tėvų požiūrio į vaikų ateitį apgailestavo Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas.

Tėvai jaučiasi neišklausyti

Mokytojos Roma Bugailiškienė ir Rūta Žilinskienė ką nors komentuoti baiminosi, motyvuodamos tuo, kad išsakiusios savo nuomonę, jos nebegaus darbo. R. Žilinskienė patvirtino, jog parašus tėvai rinkę jau po susitikimo su Savivaldybės vadovais. Pradinukų mamas Iloną Jasiūnienę, Laimą Jozonienę, Danutė Rudinskienę, Ritą Rimkuvienę nuvylė netikėtas Tarybos sprendimas. Apie mokyklos uždarymą tėvai sužinojo iš straipsnio laikraštyje, todėl jaučiasi apgauti rajono valdžios. Pasak mamų, per susitikimą mokykloje meras bei Kultūros ir švietimo vedėjas teigė nenorintys mokyklos uždaryti per prievartą ir žadėjo dar apsilankyti. “Išsakyti pretenzijų mero viešnagės metu neturėjome galimybės. O kito vizito taip ir nesulaukėm. Jie, matyt, jau iš anksto buvo nusprendę mokyklos likimą. Be to, šimtaprocentinio tėvų pritarimo dėl vaikų mokslų Skapiškyje nebuvo„, – sakė mamos. I. Jasiūnienė mano, jog ir tėvams, ir vaikams lengviau, kai mokykla čia pat: mažieji gali ilgiau pamiegoti, nereikia sukti galvos ar jie spės, ar nespės į autobusiuką. D. Rudinskienės dukra po autoįvykio bijo keliauti autobusu, todėl, panaikinus vietinę mokyklą, į Skapiškį ją teksią vežioti patiems tėvams. “Ir pačios čia susibėgdavom, nieko daugiau nėra tam kaimely, mokykla – mūsų vienintelis šviesuliukas„, – teigė L. Jozonienė. “Skaudu, kad iš mūsų nori atimti mokyklą. Visi drauge būtume kaip nors susitvarkę, paremontavę. Jau įsigijome tualetą. Negi nebegali leisti mokyklai veikti nors dvejus metus, kol dar yra pakankamas skaičius vaikų„, – piktinosi pradinukų mamos. Tėvai, girdėję iš kitų rajonų žmonių, kad pateikus raštišką prašymą, ką jie ir padarė, mokykla nebus uždaryta, buvo visiškai garantuoti tolesniu jos gyvavimu.

Meras šokiruotas

Rajono meras Leonas Apšega sakė esąs priblokštas ir norėtų pasikalbėti su redakciją pasiekusio laiško autoriumi. Pasak Savivaldybės vadovo, mūsų rajone taip priimta: kai su žmonėmis kalbiesi – jie tyli, o pretenzijos prasideda vėliau. “Kalbėjomės dvi valandas. Atrodo sutarėm, išsiaiškinom su susitikime dalyvavusiomis mamomis ir močiutėmis kas vaikams yra geriausia, jokių pretenzijų tuomet neišgirdome, buvo pasiektas abipusis susitarimas, o štai dvi savaitės prieš Tarybos posėdį gauname prašymą su tėvų parašais. Tai tik įrodo mūsų pagrindinę problemą – niekaip neišmokstame tiesiai, akis į akį pasikalbėt„. L. Apšega sakė, kad remdamiesi įstatymais jie turi teisę mokyklą uždaryti ir be jokių pokalbių su tėvais. Įsigytas biotualetas problemos neišsprendžia: jis neatstoja vidaus tualeto su vandentiekiu, ko reikalauja higienos normos. „Tie vaikai tik išlošia: puiki Skapiškio vidurinės mokyklos materialinė bazė, valgykla ir t.t. Kad mažiukams nereikėtų laukti, namo parvešim iš kart pasibaigus pamokoms. Tačiau kaip rodo praktika, ir pasakoja šios ugdymo įstaigos direktorė, po pamokų jie dar nenori vykti namo: lanko kompiuterių, dramos, dainavimo būrelius, užsiima įvairia naudinga veikla. Kai kur pabūsim ir negeri, bet kitos išeities nėra. Be to, kur jūs Lietuvoje matėte, kad tokiame name būtų mokykla. Mes neturime teisės privataus namo (mokyklėlės pastatas priklauso mokytojai R. Žilinskienei) remontui skirti pinigų“, – teigė meras. Už Vaduvų pradinės mokyklos likvidavimą, išsiaiškinę jos būklę, vieningai nubalsavo visi Tarybos posėdyje dalyvavę 20 narių.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video