2024/05/16

Jaunystėje pasirūpinęs senatve – nesigailėsi

Mūsų redakcijoje svečiavosi LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Pensijų sistemos reformų skyriaus vedėjas Vitalijus Novikovas. Su leidinio žurnalistais jis pasidalijo mintimis apie jau pradėtą šalyje diegti naująją pensijų kaupimo sistemą. Jo manymu, darbo rinkoje dalyvaujančių žmonių susidomėjimas ja nemažas, tačiau iš pateikiamų nemokama telefono linija klausimų susidaro įspūdis, kad rajonų gyventojai dar labai stokoja būtiniausios informacijos.

Ko pavydėjome?

Kupiškėnai, turėjusieji užsienyje giminaičių – ankstesniosios kartos išeivių, šiems apsilankius Lietuvoje ar jų pakviesti vakarietiškose šalyse pasisvečiavę, norėdavo iškasti paslapties šaknį, kaip, tapus pensininku, staiga praturtėjama ir galima taip plačiai gyventi – važinėti po pasaulį, susimokėti už brangias gydymosi ir priežiūros paslaugas. Tik artimiau pabendravusieji su žmonėmis, mokėjusiais iš anksto ruoštis amžiaus saulėlydžiui, sužinodavo, kad šie gauna ne vieną, o kelias pensijas ir visos jos sukauptos per ilgesnį laiką. Tokią galimybę nuo 2004 metų turi ir Lietuvos gyventojai, nes jau veikia naujoji pensijų kaupimo sistema. Jos pirmieji dalyviai tokiam žingsniui turėjo apsispręsti per praėjusiųjų metų antrąjį pusmetį. Šis darbas plėtojamas ir toliau.

Naujove kupiškėnai susidomėjo

Pasak svečio, kupiškėnai domėjosi pensijų sistemos naujove ir nemažai jų pasirūpino savo geresne ateitimi. Apskritai šalyje pensijų kaupimo sutartis pernai pasirašė 37 proc. ddarbuotojų, turėjusių valstybinio socialinio draudimo (“Sodros„) garantijas, o Kupiškio rajone šis rodiklis net aukštesnis – 39,1 procento. Naujovės situaciją jis analizavo ir detaliau.

Visiškai logiška, kad naująja pensijų kaupimo sistema susidomėjo beveik šimtas darbuotojų, kurių amžius jau per penkiasdešimt. Jiems buvo priimtina galimybė gauti dvejopas pensijas. Beje, tokiam sprendimui ryžtingesni buvo vyrai – jų apsisprendė 65, o moterų – 33. Iš šios amžiaus grupės 23 asmenų mėnesio atlyginimas yra 1000-2000 litų, dešimties klientų – 2000-3500 Lt, trijų sutartis sudariusiųjų priskaičiuotas atlyginimas yra per 3500 litų. Nuo didesnių pajamų – didesni atskaitymai “Sodrai„ ir didesnės įplaukos į kaupiamosios pensijos fondą.

O labiausiai naujoji pensijų kaupimo sistema parūpo 30-40 metų amžiaus asmenims, jų susidarė 785. Nemažai ir 40-50 metų amžiaus kupiškėnų – 603. O iki 30 metų amžiaus – 484 rajono darbuotojai. Krinta į akis tai, kad pastarųjų didesnės dalies pajamos yra mažesnės negu 500 litų, o 159 asmenys uždirba 500-1000 litų.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video