2024/05/15

Nepalyginsi su lietuviška Čikaga

Gyvenimas Kupiškyje teka ramia vaga. Šiokiadieniais ir švenčių metu jaučiamės saugūs, o patekę į nusikaltėlių spąstus, neretai sulaukiame operatyvios pagalbos. Pačiame darbo įkarštyje pasibeldėme į Kupiškio rajono apylinkės vyriausiojo prokuroro Jurgio Kiaušo kabineto duris.

Esate naujas pareigūnas mūsų rajono prokuratūroje?

Taip. Šių metų balandžio 26 d. gavau paskyrimą į Kupiškį. Iki tol teisėsaugos srityje Panevėžyje darbavausi 22-ejus metus, taigi, galima sakyti, esu veteranas. Nuo 1992 m. pakeičiau nemažai pareigybių: buvau ir tardytojas, ir vyriausiasis tardytojas, ir Panevėžio rajono vyriausiojo prokuroro padėjėjas. Permainas lėmė Panevėžio prokuratūros reorganizacija: susijungė miesto ir rajono įstaigos.

Kaip vertinate kriminogeninę situaciją Kupiškyje?

Per porą mano darbo mėnesių ji liko tokia pat. Sakyčiau, nėra grėsminga.

O palyginti su Panevėžiu?

Miestas, kuriame sukaupiau visą savo patirtį, ne veltui vadinamas lietuviškąja Čikaga. Panevėžyje labai didelės tiriamų bylų apimtys. Pernai paskutinį pusmetį mieste ir rajone nusikalstamos veikos atvejų užregistruota daugiau, nei 60 procentų, palyginti su visos apygardos nusikaltimais. Kupiškiui šioje diagramoje tenka mažiausi rodikliai. Šių metų pirmojo pusmečio duomenys gali būti pasikeitę. Nepilnamečių nusikalstama veika Kupiškyje valdoma, chuliganizmo atvejų palyginti nėra gausu. Nerimą kelia saugiame miestelyje plintanti narkomanija.

Kas lemia nevienodus Panevėžio ar Kupiškio nusikalstamumo rodiklius?

Faktoriai yra visur bendri: nedarbas, užimtumo stoka, netinkamas auklėjimas, alkoholizmas. Prasižengimams įtakos turi netgi amžiaus grupės ar paros laikas. Panevėžio rajonas yra sutelktas aplink didelį miestą, čia daugiau gyventojų, mažesnis užimtumas, didesni socialiniai skirtumai. Abiejų miestų didžiausia blogybė – vagystės. Natūralu, kad iš turingesnių panevėžiečių per metus pagrobiama daug automobilių, plėšiami butai. Šitoks “hobis„ populiarus ir kupiškėnų, tik čia vagysčių apimtys mažesnės.

——-
Autorius: Gaila Matulytė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video