2024/05/09

Muziejuje – žymaus grafiko darbai

Penktadienį Kupiškio etnografijos muziejuje atidaryta biržiečio, žymaus Lietuvos grafiko Antano Kučo kūrybos darbų paroda, skirta jo 95-erių metų gimimo sukakčiai ir lietuviškos spaudos atgavimo šimtmečiui paminėti.

Muziejaus specialistė Loreta Bimbienė, pristatydama parodą A. Kučą įvardino kaip senosios kartos dailininką, didžiausių nuopelnų lietuviškai knygai savininką, giliai jautųsi lietuviško kaimo charakterį, jo nuotaikas. Parodos atidaryme dalyvavo ir jos sumanytojai bei rengėjai: dailininko sūnus Vigimantas Kučas ir dukra Eglė Kučaitė. Pasak V. Kučo, simbolinė jo tėvelio darbų paroda šiemet surengta Biržų pilyje, Pasvalyje, o šį mėnesį, muziejaus direktorės Violetos Aleknienės kvietimu, ja galės pasigrožėti ir kupiškėnai. Vigimantas papasakojo, kad dailininkas, visą savo gyvenimą paskyrė lietuviškai knygai, kuri anuomet buvo mažai iliustruota, artimai bendravo su skulptoriumi Juozu Kėdainiu (Vilniuje kartu gyveno), kitais menininkais iš Kupiškio.

Šviesiais prisiminimais apie A. Kučo asmenybę pasidalijo jo buvusi mokinė, grafikė Virginija Kalinauskaitė, kuri 1978-1984 metais mokėsi Vilniaus dailės institute, o jame dėstė A. Kučas.

Profesorius, į studentus žiūrėjęs kaip į kolegas, kūrėjus, neatsisakydavęs su jais išgerti puodelio kavos, nueiti į kino filmą, pasimėtyti sniego gniūžtėmis, savo namuose atšvęsti studentų diplominių darbų gynimą. „Dabartiniai dėstytojai užsikrėtė iš profesoriaus perimta draugiškumo atmosfera. Esu labai laiminga, kad man teko klausytis šiod šviesios asmenybė paskaitų“, – teigė Virginija.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video