2024/05/08

Tarybos nariai nepasidavė populizmui

Praėjusį ketvirtadienį vėl posėdžiavo rajono Taryba. Šįkart jau visos sudėties. Posėdžio pradžioje rajono meras Leonas Apšega pagarsino Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimą gydytojai Zinaidai Odinienei, Lietuvos centro sąjungos sąrašo kandidatei, suteikti rajono Tarybos nario įgaliojimus ir įteikė jai pažymėjimą. Z. Odinienė pakeitė prieš laiką atsistatydinusį savo partijos kolegą Robertą Lapką, kuris pagal įstatymą Tarybos nariu negali būti dėl užimamų pareigų.

Iš tądien nagrinėtų trisdešimties klausimų bene pats skausmingiausias buvo sprendimas dėl Virbališkių mokyklos pertvarkymo.

Nelauktas kreipimasis

Rajono Taryba nusprendė nuo 2004 m. rugsėjo 1 d. reorganizuoti Virbališkių pagrindinę mokyklą į pradinę mokyklą, prijungiant ją prie Povilo Matulionio vidurinės mokyklos ir vadinti ją šios mokyklos Virbališkių skyriumi.

Nors toks sprendimas jau brendo ne pirmi metai, tačiau virbališkiečiams jis yra skausmingas. Nepaisant to, jog L. Apšega ir kiti pareigūnai ne kartą lankėsi šiame kaime, dėl mokyklos ateities kalbėjosi su žmonėmis, ir, rodos, kad buvo pasiektas abipusis supratimas, Tarybos posėdžio išvakarėse merui buvo įteiktas kreipimasis, kurį pasirašė 70 mokyklos reorganizavimu nepatenkintų Virbališkių pagrindinės mokyklos bendruomenės narių.

Jame rašoma: “Mes prašome mokyklos neuždaryti. Dėl to, kad mažas mokinių skaičius, kaltė tenka ne mums, o bendrai politikai, nes neleidžiama žmonėms dirbti ir užsidirbti, net normaliai ūkininkauti. (…). Mums reikia savų mokytojų, savos mokyklos, kur nebūtų skriaudžiami ir per visą dieną mokomi bastytis be veiklos vaikai. 30 ir daugiau vaikų klasėje – tai nėra produktyvus mokymas ir auklėjimas. Po tokių mokslų reikia samdyti korepetitorius. Neturime tam lėšų, todėl esame pasmerkti palikti tamsai savo atžalas.„

Kreipimesi siūloma šioje mokykloje leisti sustiprintai dėstyti kūno kultūrą. Gabūs sportui mokiniai galėtų būti vežiojami mokytis čia iš Kupiškio. Taip pat teigiama, jog galimi kiti profiliai (techniniai, žemės ūkio, etnokultūros ir pan.)

Virbališkiečiams apmaudžiausia, jog uždarius mokyklą nutrūks jau beveik 150-ties metų jos istorija, daug žmonių neteks darbo. Jie teigia, jog netiki pažadais, kad puikus jų mokyklos kompleksas ir čia sukauptos vertybės bus išsaugoti.

L. Apšega sakė esąs šokiruotas, kad po diskusijų su virbališkiečiais dėl visko susitarus gimė toks kreipimasis.

Pastato žada neapleisti

Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Vidas Vilimas paaiškino, kad Virbališkių pagrindinės mokyklos reorganizavimą labiausiai nulėmė mažėjantis moksleivių skaičius. Šiuo metu čia mokosi 50 mokinių ir 5 priešmokyklinės grupės vaikai. Kitąmet mokysis keliolika vaikų mažiau.

Šiai mokyklai stinga trečdalio mokinio krepšelio lėšų. Tų pinigų perskirstyti tarp mokyklų nebebus leidžiama. Turės trūkstamą sumą padengti Savivaldybė. Šiemet Virbališkių moksleivio išlaikymas atsiėjo 5500 Lt, kai rajono vidurkis yra 2712 Lt.

Virbališkiuose dirba 16 mokytojų. Tik 4 iš jų – vien tik šioje ugdymo įstaigoje. Kiti turi pamokų ir kitose mokyklose. Vedėjas pažadėjo, kad po pertvarkos jie neliks be darbo.

Vaikus numatyta pavėžėti iki Kupiškio. Bus derinami, kiek įmanoma, autobusų maršrutai, skirtas geltonasis autobusiukas.

Anot V. Vilimo, paprasčiausia ir pigiausia būtų visiškai uždaryti šią mokyklą. Tačiau pasirinktas švelnesnis variantas – palikti čia pradinės mokyklos klases, kad nenukentėtų pastatas. Turės darbą dvi mokytojos, valytojos, kiemsargis, kūrikai. Taip pat šiame pastate yra biblioteka, medicinos punktas. Aktų salę, kabinetus galima pritaikyti kultūros reikmėms, įrengti kompiuterių mokymo klasę. Bus siekiama, kad čia galėtų dirbti etatinis kultūros darbuotojas. Planuojama perkelti sporto mokyklą, nes yra geros sąlygos sportuoti.

Ateityje Virbališkiuose ketinama įrengti stacionarią vasaros poilsio stovyklą. Apskritai turizmo reikmėms pritaikyti visą mokyklos kompleksą, nes arti Kupiškio marios.

Politikų nuomonės nesikirto

Vytautas Mockus kalbėdamas opozicinės Tėvynės sąjungos frakcijos vardu, sakė, jog galima pritarti kiekvienam to kreipimosi žodžiui, tačiau nereikėtų šiuo atveju užsiimti populizmu. Jie pritarią reorganizacijai, tačiau su griežtu reikalavimu, jog bus sudarytas grafikas vykdyti visiems čia suminėtiems mokyklos pastato pritaikymo projektams, kad virbališkiečiai nenukentėtų kultūrine prasme.

Socialdemokrato Jono Blaževičiaus nuomone, gal tėvams ir buvo nepakankamai išaiškinta, bet laikyti mokyklą be mokinių – ne racionalu. Antra vertus, juk ji visiškai nėra panaikinama.

Liberalcentristas Gintautas Mockus taip pat pabrėžė, jog šio kreipimosi nereikėtų dramatizuoti. Sveikas protas turi nugalėti. Atidėjus šį sprendimą, po kelerių metų būtų tik nuostolių daugiau.

Tiesa, valstiečių atstovas Albinas Vaižmužis visgi siūlė dar kartą susitikti su virbališkiečiais tuo klausimu. Tačiau jam tepritarė tik centristas Povilas Gurklys.

Nuo šių metų rugsėjo 1 d. bus panaikintas Skapiškio vidurinės mokyklos Kandrėnų skyrius. Čia vaikų sumažėjo iki 10-ties. Jie mokėsi tam nepritaikytose patalpose. Dėl pradinukų pavėžėjimo 7 km iki Skapiškio neturėtų būti keblu, nes jau yra vežami vyresni mokiniai.

Nebediskutuota ir dėl gimnazijos vakarinių pamaininių klasių perkėlimo į Kupiškio technologijos ir verslo mokyklą, ir dėl penktųjų klasių formavimo Kupiškio Povilo Matulionio vidurinėje mokykloje.

Taip pat nutarta nuo kitų mokslo metų iš gimnazijos į Povilo Matulionio vidurinę mokyklą perkelti 2 ir 3b klasę kartu su jų mokytojomis.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video