2024/05/08

Kaip atostogauja pedagogai?

Atostogos, tokios, prie kurių mes dabar esame įpratę, atsirado ne taip jau seniai – maždaug 1930 m., darbdaviams nutarus, kad darbuotojų veiklos efektyvumas išaugs, jei jiems bus suteikiamos apmokamas kelių savaičių poilsis.

Šiandien turime plačias galimybes pasirinkti, kur ir kaip atostogauti. Atostogaujančius būtų galima suskirstyti į tris dideles grupes. Pirmieji stengiasi nuvykti į tolimus kraštus ir taip prasiblaškyti. Antrieji renkasi poilsį Lietuvoje – pajūryje, kaime, miške, sode. Treti net ir per atostogas daro tą patį, ką ir per visus metus – nepaliaujamai dirba.

Daug ieškančių, nerimstančių mokytojų ištisus mokslo metus triūsia ugdymo įstaigose. Artėjant vasarai – poilsio, pramogų laikui – pasidomėjome, kur ir kaip ją žada praleisti pedagogai.


Poilsiaus Lietuvoje

Patogios mūsų šalies geografinės padėties dėka beveik visų kalbintų mokytojų planuose dominuoja atostogos prie jūros.

Šepetos pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokytojai Arvydai Tunaitienei, šiais metais baigiančiai universitetą, vasara bus laisvesnė. Kaip ir kiekvienais metais pedagogė ketina važiuoti prie jūros, o didžiąją dalį atostogų praleisti tvarkydama neseniai įsigytą sodybą.

Į Palangą dėl šeimos narių sveikatos planuoja vykti ir tos pačios ugdymo įstaigos mokytoja Janina Daukienė. “Miškas, vanduo, namai – pagrindinės atostogų veiklos kryptys„, – pasakoja pedagogė. Iškyla gamtoje reikalauja mažiausiai finansinių išlaidų. Atostogos Palangoje Janinos šeimos biudžetui didelių išlaidų nesudaro – poilsiautojai apsistoja kempinge, patys gaminasi maistą. Smagus, romantiškas ir pigus poilsiavimo būdas. J. Daukienės vyras – tolimųjų reisų vairuotojas, todėl ji turinti galimybę nuvykti į užsienio šalis. Tačiau pedagogė, auginanti tris mažus vaikus, šios pramogos sakosi sau leisti negalinti. Kartu su tėčiu į Ispaniją buvo išvykusi jos dešimtmetė dukra.

Vasara – ne tik atostogos, bet ir savęs tobulinimo metas. Janina atostogų metu žada lavinti kompiuterinį raštingumą – lankyti informatikos kursus.

Kupiškio Povilo Matulionio vidurinės mokyklos mokytoją Skaistutę Paulauskienę sutikau prie skelbimų lentos, bestudijuojančią informaciją apie vasarą vyksiančius kursus. Kaip psichologė, rugpjūčio mėnesį Skaistutė dalyvaus dviejuose seminaruose: Šventojoje ir Pasvalio rajone. Į jos atostogų planus įtraukta ir maironiečių kraštotyros stovykla Seinuose. “Liepą ilsėsiuos, rugpjūtį vėl dirbsiu„,- teigia pedagogė. Per atostogas ji žada ilgėliau pasėdėti prie kompiuterio įgyti daugiaušio praktinio darbo įgūdžių.

Saulius Morkūnas (Kupiškio Povilo Matulionio vidurinė mokykla) juokauja, jog jo laukia parduotos vasaros: šienapjūtė, kiti žemės ūkio darbai, tačiau turėtų likti laiko ir išvykai prie jūros, viešnagei Zarasų krašte esančioje tėviškėje.

Šimonių pagrindinės mokyklos anglų kalbos mokytoja Alma Soročkina sakosi vasaros neįsivaizduojanti be jūros. Prie jos pedagogė tradiciškai praleis dvi savaites. Apskritai atostogas ji leidžia savo malonumui – skaitydama, piešdama. Turėdama galimybę Alma padirbėti ar pailsėti, pakeliauti mielai vyktų į užsienio šalis.

Grožėsis svečiomis šalimis

Su šeima, kaip ir kiekvienais metais, į pajūrį vyks Kupiškio Povilo Matulionio vidurinės mokytoja Audronė Sabaliauskienė. Šios pedagogės atostogų planuose numatytas ir kelerių metų brandintas noras – 7-10 dienų kelionė į Antaliją (Turkija). Šią šalį Audronė sakosi pasirinkusi atsižvelgdama į bendradarbės ir giminaitės atsiliepimus.

Į Saremų salas su mokytojų kolektyvu per atostogas planuoja vykti Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos pedagogė Virginija Vaitiekūnaitė. “Kiekvieną vasarą stengiuosi kur nors išvykti. Atostogos be didesnės kelionės – praktiškai ne atostogos„, – teigia Virginija, vasarą besistengianti negyventi darbo rūpesčiais.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video