2024/05/08

Ketvirtokams nerimą kelia kaimo aplinka

Ekologinis, aplinkosauginis ugdymas – ilgas procesas, todėl efektyvus jis būna tik tada, kai pradedamas nuo mažų dienų.

Balandžio 20 d. Panevėžyje pasibaigusiame apskrities ugdymo įstaigų aplinkosauginių projektų konkurse “Pilietis„, kurį organizavo Panevėžio apskrities viršininko administracijos Švietimo skyrius, apskrities metodinė taryba ir Panevėžio jaunųjų gamtininkų centras, Juodpėnų pagrindinės mokyklos ketvirtokai, vadovaujami mokytojų Dangerūtos Jakubkienės ir Dianos Marmokienės, laimėjo pirmąją vietą.

Projektinė veikla prasidėjo praėjusiais metais. Mažieji tyrinėtojai, kaip parodė pildytos anketos bei pokalbiai su tėvais, kaimo gyventojais, valdžios atstovais, pasirinko itin aktualią problemą: “Nesirūpinama kaimo aplinka, teršiamas upelis Juodupė„. Siekdami išsiaiškinti dėl kokių priežasčių žmonių veikla gamtai tampa pavojinga, suvokti kokie pavojai gresia kaimo žmogui , kai teršiamas vanduo, susipažinti su asmenimis, organizacijomis, kurios domisi ar rūpinasi gamtos švara, vaikai aktyviai domėjosi iškelta problema, diskutavo klasėje, supažindino su ja seniūnijos darbuotojus, melioratorius, aptarė su Savivaldybės atstovais.

Mokiniai ne tik plėtė ir gilino teorines žinias apie aplinką, ekologines problemas, bet ir įgavo praktinės veiklos įgūdžių gyvenamajai aplinkai pažinti ir saugoti. Praėjusių metų balandžio 25 d., ūkininkams skyrus transportą šiukšlėms išvežti, seniūnijai padengus kuro išlaidas, jaunieji projekto vykdytojai organizavo kaimo aplinkos tvarkymo talką bei butelių rinkimo akciją. Tų pačių metų gegužės mėnesį jie tvarkė ir upelio pakrantę, grėbliais valė žolėmis apaugusią upės vagą.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video