2024/05/18

Seserų parodoje grafika ir gobelenai

Praėjusį šeštadienį Kupiškio viešosios bibliotekos parodų salėje neatsitiktinai skambėjo Stasio Paliulio Salamiesčio apylinkėse surinktos melodijos, kurias atliko šio kaimo pagrindinės mokyklos etnografinis ansamblis, vadovaujamas Almos Pustovaitienės. Tądien savo kūrybą pristatė iš Tuitų kaimo kilusios dvi seserys: grafikė Irena Kaziūnaitė-Žviliuvienė ir tekstilininkė Savirija Kaziūnaitė.
Menininkių pasveikinti atėjo gausus būrys giminaičių, buvusių mokytojų, kaimynų.
Tarmiškai prabilusi I. Kaziūnaitė-Žviliuvienė šmaikštavo, kad vis dar neužaugo, vis dar paišanti vaikams. Parodoje eksponuojami Martyno Vainilaičio knygų “Miško monas„ (1997 m.) “Nykštukas kilipštukas„ (2004 m.) iliustracijos.
Anot autorės, iliustruoti knygai duodamas vienerių metų terminas. Dailininkas prieš imdamasis šio darbo sužino, kokia bus jos apimtis, koks popierius, kiek spalvų, kiek gali nupaišyti, o visa kita jau jo fantazijos vaisius. Kad atmestų jos darbus, taip dar nebuvo.
I.Kaziūnaitė – Žviliuvienė beveik kasmet gauna premijas už knygų iliustracijas. Naujausias apdovanojimas – Knygų meno konkurso “Vilnius 2003„ Lietuvos dailininkų sąjungos premija už M. Vainilaičio knygos “Karaliaus žentas„ iliustracijas.
Tarptautinio pripažinimo šiemet sulaukė ir jos kartu su dukra Živile iliustruotos M.Vainilaičio knygos “Pelėdos giesmė„ (2001) ir “Sidabrinė kultuvėlė„ (2002).
Dailininkės vyras Alfonsas Žvilius irgi grafikas. Pastaruoju metu jis padeda kompiuteriu. Pati menininkė sakė paišanti su pieštuku, kaip nuo amžių amžinųjų įprasta. Kompiuterinėmis technologijomis nesižavinti.
Savirija Kaziūnaitė Panevėžio dailės mokyklos piešimo mokytoja. Pedagogiką studijavo tuometiniame Vilniaus dailės institute. Jau vaikystėje mamai audėjai yra siūlų pripainiojusi. Dailininkės nuomone, patys jaukiausi namai, kuriuose yra tekstilės darbų.
Austi jai užtenka rėmo, šakutės su kuria valgom ir pirštų miklumo. Juk kaip liaudis sako, gera audėja ir tvoroje išaustų.
S. Kaziūnaitė kuria gobelenus ir kitus tekstilės darbus įstaigų ir gyvenamųjų patalpų interjerams. Jos kūryba buvo eksponuota respublikinėse parodose ir užsienyje. Darbų yra ne tik draugų, giminių namuose, bet ir iškeliavusių į JAV, Suomiją.
Menininkė piešia ir ant šilko, bet šįkart tokių darbų parodai nepateikė. Tačiau Aldona Janilionienė į parodos atidarymą atvyko pasipuošusi šilko šalikėliu, kurį originaliai išpaišytą gimtadienio proga gavo iš savo mokinės. Tad tokiu būdu renginio dalyviai galėjo susipažinti ir su šia S.Kaziūnaitės praktikuojama dailės technika.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video