2024/04/27

Šarvojimo sale Noriūnuose turėtų pasirūpinti pati bendruomenė

Kai kurie noriūniečiai, Palėvenės krašto žmonės sakė esą pasipiktinę
Noriūnų seniūno Audronijaus Zulono veiksmais dėl to, kad vieno seno gyventojo palaikus reikėję šarvoti Kupiškyje, o po to vežti atgal į Palėvenę, nes seniūnas uždarė buvusią laidojimo salę, įrengtą dar seniūno Juliaus Vytauto Semėno laikais. Žmonės teigė, jog jis savo mirusį dėdę tai sugebėjo pašarvoti melioratorių salėje, o kur dėtis paprastam žmogui.
Noriūnų seniūnijos seniūnas Audronijus Zulonas sakė, jog šarvojimo salė jų gyvenvietėje buvo įrengta buvusiame vaikų darželio pastate prie viršaičio Rimanto Bimbirio???. Šiuo metų šis pastatas rajono Tarybos sprendimu yra įtrauktas į privatizuojamų objektų sąrašą. Jį reikia remontuoti. Didžiausia bėda – kiauras stogas, kuriam sutvarkyti gali prireikti ne mažiau kaip 50 tūkst. litų. Tokios investicijos teikiant čia laidojimo paslaugas niekada neatsipirktų. Padidinus šarvojimo salės nuomos kainą nelabai kas šia sale pasinaudotų. Be to, ir taip nelabai populiari ji buvo – trys ar keturi laidojimai per metus.
Iš šio pastato į seniūniją bus perkelta ir biblioteka. Laisvalaikio centras jau anksčiau persikėlė į buvusį dvaro pastatą pagal sutartį su dabartiniais jo savininkais.
Anot seniūno, noriūniečiai jam yra išsakę norą savo gyvenvietėje turėti šarvojimo salę, bet kitų patalpų seniūnija negali pasiūlyti. Šiuo klausimu buvo kalbėta ir su rajono vadovais. Kol kas laikomasi nuomonės, jog užtenka trijų salių Kupiškyje, kuris yra ne už kalnų.
A.Zulonas paaiškino, jog buvusio dvaro patalpose (liaudiškai tariant melioratorių salėje) jo tetos vyrą, buvusį melioracijos įmonės darbuotoją, pašarvojo velionio sūnūs susitarę su patalpų savininkais vilniečiais.? ???O kai pasimirė teta, ji buvo šarvojama Kupiškyje. Dėl to nekilę jokių nepatogumų.
Seniūno nuomone, šią problemą realiausiai galėtų išspręsti susikūrusi Noriūnų bendruomenė. Deja, iki šiol noriūniečiams niekaip nepavyksta į ją susiburti. Pavyzdžiui, pati susiradusi patalpas kur nors pirmame aukšte ir įsirengusi tokią salę bendruomenė ją galėtų puikiausiai valdyti.
Rajono Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis sakė, jog ateityje, jei atsirastų pigios patalpos, galima būtų Noriūnuose atgaivinti laidojimo paslaugas ar paremti tokios idėjos sumanytojus. Šarvojimo salė, kurią dabar apgaili kai kurie noriūniečiai, tikrai nebuvo labai populiari. Galbūt dėl savo niūrokos, nejaukios aplinkos.
Rajone yra gražių pavyzdžių toje pačioje Noriūnų seniūnijoje, kai Miliūnų, Puponių kaimo bendruomenės gavusios iš Savivaldybės pagal panaudos sutartį buvusius mokyklų pastatus juose įsirengė ir koplytėlę, ir šarvojimo bei susirinkimų sales, šiuos pastatus išlaiko ir prižiūri.
Dabar viskas iš buvusio Noriūnų vaikų darželio patalpų (ir iš senojo, ir iš naujojo pastato) iškeliama. Savivaldybei šiuos statinius išlaikyti neapsimoka. Jie įtraukti į privatizuotinų objektų sąrašą.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video