2024/04/28

Mokant vaikus saugaus eismo pasigendama praktinių užsiėmimų

Praėjusią savaitę Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje buvo surengtas seminaras rajono mokytojams, dėstantiems saugų eismą. Jį vedė Kultūros ir švietimo skyriaus vyr. Specialistė Rimutė Balzarevičienė ir gimnazijos saugaus eismo mokytojas Jonas Lazdauskas. Dalyvavo ir Kupiškio policijos komisariato Eismo priežiūros poskyrio viršininkas Vytautas Stančikas. Pedagogai pasidalijo mintimis, kaip jiems sekasi mokyti vaikus saugiai elgtis gatvėse ir keliuose, kokios dėstymo formos pačios efektyviausios.
Kalbėjęs V. Stančikas sakė, jog nepamenąs, kada šio dalyko mokytojai buvo susirinkę į krūvą. Jis padėkojo J. Lazdauskui, kuris labai kūrybiškai dirba su moksleiviais ir jaunimu šioje srityje ir savo entuziazmu užkrečia kitus. Jo dėka rajono mokyklose rengiamos ne tik “Šviesoforo„ varžybos, bet ir saugaus eismo viktorinos, jaunųjų automobilistų, motociklininkų, mopedų vairuotojų bei dviratininkų varžybos. Šis mokytojas sugeba informaciją apie saugų eismą perteikti nestandartiškai, per žaidimą.
Anot pareigūno, be mokytojų, tėvų paramos jie vieni būtų nepajėgūs vaikų mokyti šių dalykų.
Mokytojams buvo išdalinta metodinė knygelė “Atšvaitai„, priminta, kad pernai rajone viena nepilnametė mergina žuvo dėl girto vairuotojo kaltės, o kita susižalojo pati, kai neturėdama teisės vairuoti pavogė automobilį ir su juo apsivertė. Tačiau V. Stančikas pabrėžė, jog smulkesnių eismo įvykių, kurių kaltininkai buvo nedrausmingi nepilnamečiai, ypač dviratininkai, būta kur kas daugiau. Mokyklose ir toliau reikia, kad būtų organizuojami egzaminai dešimtmečiams, kurie gatvėse nori važinėti dviračiu,ir išduodami atitinakami pažymėjimai.
Pagal naująsias eismo taisykles mopedą galima vairuoti taip pat turint šią teisę suteikaintį pažymėjimą nuo penkiolikos metų, būtinai užsidėjus šalmą. Šios transporto priemonės vairuotojai privalo vairavimo mokyklose išklausyti specialų kursą ir išlaikyti egzaminus.
V.Stančikas pagyrė gimnaziją, Skapiškio, Subačiaus, Noriūnų, Juodpėnų ir Virbališkių mokyklas, kurios saugaus eismo mokymui skiria daug dėmesio, dažnai kviečiasi į savo renginius eismo priežiūros pareigūnus.
R. Balzarevičienė sakė, kad saugaus eismo mokymas rajono mokyklose nėra užmiršta sritis. Kiekvienais metais per mokyklų vadovus mokytojams primenama, kad jie neužmirštų prieš atostogas, prieš keliones vaikams dar sykį priminti, kaip turi elgtis pėstieji, vairuotojai keliuose. Tačiau reikėtų dėstant šiuos dalykus daugiau praktinių užsiėmimų. Kitaip saugaus eismo įgūdžius sunku suformuoti. Tam laiko galima būtų surasti mokslo metų pabaigoje birželio mėnesį.
Seminaro organizatorė mokytojus informavo, kad mokyklos gaus naudingų leidinių. Tai “Mano kelionė mokykliniu autobusu„, “Atmintinė mokyklinio autobuso vairuotojui„, “Metodinės rekomendacijos moksleivių vežiojimui„…

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video