2025/04/13
 

4 KLAIDOS VARTOJANT VITAMINĄ C: NEŽINODAMI PATYS GALITE TRUKDYTI JO PASISAVINIMUI

Vitaminas C ne veltui linksniuojamas tarp svarbiausių antioksidantų, padedančių stiprinti imunitetą ir ilgiau išsaugoti jaunystę. Tačiau, nepaisant to, kad dažnas žino, jog organizmui reikia vitamino C turinčių produktų ar maisto papildų, ne visi juos vartoja tinkamai.

Vaistininkė Giedrė Stankevičienė pastebi keturias netikėtas, bet dažnas klaidas, kurios gali trukdyti organizmui pasisavinti reikalingą vitamino C kiekį.

1 klaida. Vitamino C nuvertinimas

Vaistininkė G. Stankevičienė teigia, kad nors nuo vaikystės girdima apie vitamino C svarbą organizmui, ne visi iš tiesų vertina šio antioksidanto naudą. Anot jos, įtakos tam gali turėti realių žinių ir mokslu pagrįstų faktų trūkumas visuomenėje. Pavyzdžiui, daug žmonių vitaminą C sieja su stipriu imunitetu, bet jis taip pat turi didelę reikšmę kolageno gamybai, tinkamam žaizdų gijimui ir audinių regeneracijai, sveikiems kaulams, kremzlėms, dantims ir netgi geresniam kai kurių mikroelementų pasisavinimui.

„Organizmui susiduriant su vitamino C trūkumu, dažniau sergame įvairiomis infekcijomis, kamuoja pasikartojantis peršalimas, nuovargis, raumenų ir sąnarių skausmai, silpnumas. Gali pasireikšti ir odos pokyčiai: paraudimas, išsausėjimas, lėtesnis žaizdų, net nedidelio įbrėžimo gijimas. Dėl su vitaminu C susijusio kolageno trūkumo ir silpnesnių kraujagyslių, susitrenkus dažniau atsiranda mėlynės, jos taip pat sunkiai gyja“, – vardija vaistininkė.

Ji atkreipia dėmesį, kad šio vitamino trūkumas gali lemti ir burnos gleivinės, dantenų pažeidimus, dantenos gali tapti rausvesnės, patinusios, jautrios ir net kraujingos, jautresni būna ir dantys.

2 klaida. Netinkama dozė

Pasak „Camelia“ vaistininkės, visavertę mitybą propaguojantys žmonės, į savo maisto racioną kasdien įtraukiantys termiškai neapdorotus vaisius ir daržoves, turėtų nejausti vitamino C stygiaus. Profilaktiškai, stengiantis užtikrinti stiprų organizmą, per dieną su maistu ir maisto papildais visiškai sveikas, suaugęs žmogus turėtų gauti nuo 200 mg iki 500 mg vitamino C.

„Vis dėlto įvairūs pašaliniai veiksniai: rūkymas, intensyvus fizinis krūvis, lėtinės ir ūminės ligos ar patiriamas stresas – gali ne tik sutrikdyti šio ir kitų vitaminų pasisavinimo procesus, bet ir padidinti jų poreikį organizmui. Tada net ir valgant vitamino C turinčių produktų ar vartojant maisto papildų, galime jo turėti nepakankamai. Esant šiems veiksniams, galima vartoti 1000 mg ar net 2000 mg vitamino C įvairiomis formomis, prieš tai pasitarus su gydytoju ar vaistininku“, – aiškina G. Stankevičienė.

3 klaida. Nesidomima skirtingais vitamino C šaltiniais

Nemaža dalis visuomenės pagrindiniu natūraliu vitamino C šaltiniu įvardytų citriną. Anot vaistininkės G. Stankevičienės, šiame vaisiuje iš tiesų yra vitamino C, tačiau 100 jo gramų yra vos 77 mg vitamino. Palyginkime, raudonosiose paprikose dvigubai daugiau vitamino C nei citrinose – 100 jų gramų turi 142 mg vitamino C. Taip pat vitamino C daug turi juodieji serbentai, kiviai, gvajava, o 100 gramų malpigijoje gali būti apie 1700 mg vitamino C.

„Malpigija laikoma vienu geriausių natūralių vitamino C šaltinių ne tik dėl didelės šio junginio koncentracijos, bet ir dėl lengvesnio pasisavinimo. Šiame vaisiuje taip pat yra bioflavanoidų rutino, hesperidino ir kvercetino, kurie pagerina vitamino C absorbciją organizme. Dar vienas malpigijos pranašumas tas, kad iš jos vitaminas C išsiskiria palaipsniui, todėl organizmas jį įsisavina efektyviau“, – tvirtina vaistininkė.

4 klaida. Netinkamas vartojimas

G. Stankevičienė priduria, kad žinių, kaip tinkamai vartoti vitamino C turinčius produktus ar maisto papildus, trūkumas daug kam pakiša koją: vieni vartoja netinkamu paros metu, antri – su netinkamais maisto produktais ar gėrimais, dar vieni – perdozuoja. Anot vaistininkės, svarbu žinoti, jog vitaminas C suteikia organizmui energijos ir skatina budrumą, tad jo nepatariama vartoti vakare.

„Šį vitaminą organizmas efektyviausiai pasisavina prieš valgį, bet turintiems jautrią virškinimo sistemą, susiduriantiems su padidėjusiu rūgštingumu ar opomis, vitaminą C reikėtų vartoti kartu su kitu maistu. Geriausia, kad kartu vartojamas maistas turėtų bioflavanoidų (citrusiniai vaisiai, lapinės daržovės, arbata) ar monosočiųjų riebalų (avokadai, riešutai, žuvis)“, – sako vaistininkė.

Ji įspėja, kad vartojant vitaminą C reikėtų vengti kalcio turinčių produktų, pavyzdžiui, pieno, kadangi tada sumažėja vitamino C pasisavinimas. Alkoholiniai gėrimai, kofeino ar daug cukraus turintys produktai irgi gali apsunkinti vitamino C absorbciją.

„Vitaminas C įprastai yra gana saugus ir nesukelia šalutinių poveikių, tačiau vartojant didelėmis dozėmis, 3000–4000 mg, galima susidurti su pykinimu, viduriavimu, vėmimu, nemiga, galvos skausmu. Kai kuriems pasireiškia ir odos bėrimas. Įtariant vitamino C perdozavimą, reikia nutraukti jo vartojimą ir gerti daug vandens, kad vitamino perteklius greičiau pasišalintų iš organizmo. Jei simptomai stiprūs – būtina kreiptis į gydytoją“, – pataria vaistininkė G. Stankevičienė.

Laurita BIELIAUSKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video