2024/10/25

 

VRK SPRĘS DĖL NUTEISTO PANEVĖŽIO MERO ĮGALIOJIMŲ NUTRAUKIMO

Rytis Mykolas Račkauskas. ELTOS nuotrauka

Apeliaciniam teismui Panevėžio miesto merą Rytį Mykolą Račkauską pripažinus kaltu, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) priims sprendimus dėl savivaldybės vadovo įgaliojimų nutraukimo, vos tik sulauks oficialiaus rašto iš teismo.

„VRK dar laukia Lietuvos apeliacinio teismo sprendimo. Kai tik jį gaus, komisija rinksis į posėdį ir jo metu priims sprendimą dėl mero įgaliojimų nutrūkimo nesuėjus terminui. Kai tik žinosime VRK posėdžio datą ir laiką, informuosime papildomai“, – skelbiame VRK pranešime spaudai.

„Rinkimų kodeksas numato, kad viena iš priežasčių, kai mero įgaliojimai nutrūksta nesuėjus terminui atsiranda, jei jam įsiteisėja apkaltinamasis nuosprendis. Skaičiuojant nuo šios datos VRK per 15 dienų turi priimti sprendimą dėl mero įgaliojimų nutrūkimo nesuėjus terminui“, – pridūrė komisijos atstovai.

Anot VRK, šiuo sprendimu pripažįstama, kad meras netenka mandato ir atsiranda pagrindas skelbti pirmalaikius mero rinkimus.

Pirmalaikius rinkimus turės sušaukti Seimas. Tą parlamentas turės padaryti ne vėliau kaip per 30 dienų po R. M. Račkausko įgaliojimų panaikinimo.

Pirmalaikius mero rinkimus VRK turės surengti ne vėliau kaip per 6 mėnesius.

Apeliacinis teismas ketvirtadienį Panevėžio miesto merą R. M. Račkauską pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo organizuojant viešuosius pirkimus ir skyrė jam 15 tūkst. eurų baudą.

Teismas taip pat atėmė teisę politikui trejus metus dirbti valstybės tarnyboje.

Buvusi R. M. Račkausko patarėja Gintarė Maskoliūnienė taip pat pripažinta kalta, jai skirta 12,5 tūkst. eurų bauda ir trejus metus atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje.

Teismo verdiktas įsiteisėjo iškart, tačiau dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

ELTA primena, Šiaulių apygardos teismas 2022 m. sausį R. M. Račkauską ir G. Maskoliūnienę taip pat buvo pripažinęs kaltais dėl to, kad, jie būdami valstybės tarnautojais, veikdami bendrininkų grupėje, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, siekdami asmeninės naudos R. M. Račkauskui. Trečiojo kaltinamojo – reklamos agentūros vadovo Mariaus Vaupšo – baudžiamoji byla buvo nutraukta jam mirus.

Pirmosios instancijos teismo nuosprendžiu buvo pripažinta, kad Panevėžio miesto meras, talkinant savo patarėjai G. Maskoliūnienei, davė neteisėtus nurodymus Panevėžio miesto savivaldybės administracijos tarnautojams.

Apeliacinis teismas tik pakeitė Šiaulių apygardos teismo nuosprendyje kai kurias sumas dėl paslaugų vertės ir sušvelnino nuteistiesiems paskirtas bausmes.

Po Apeliacinio teismo verdikto iš V. R. Račkausko bus konfiskuota iš 4,6 tūkst. eurų vietoje 5,4 tūkst. eurų, kaip buvo nuspręsta anksčiau. Žemesnės instancijos teismo skirtą 30 tūkst. eurų baudą teismas sumažino perpus, iki 15 tūkst. eurų, o teisės dirbti valstybės tarnyboje sutrumpinta nuo 5 iki 3 metų. Nuspręsta, kad anksčiau skirtos bausmės per griežtos, nuteistieji neturi kriminalinės praeities, nuo įvykio praėjo daugiau nei 6 metai.

Teismo nuosprendžiu buvo pripažinta, kad Panevėžio miesto meras, talkinant savo patarėjai G. Maskoliūnienei, davė neteisėtus nurodymus Panevėžio miesto savivaldybės administracijos tarnautojams.

Anot teisėsaugos, buvo siekiama, kad Panevėžio miesto savivaldybės administracijos organizuojamus viešinimo ir komunikacijos srities viešųjų pirkimų konkursus laimėtų su M. Vaupšu susijusi įmonė „Lukrecijos reklama“. Su M. Vaupšu iš anksto buvo suderintos perkamų paslaugų apimtys, techninės specifikacijos, paslaugų kainos.

Be to, bylos duomenimis, esą buvo susitarta ir dėl tolesnio bendradarbiavimo, tai yra kad Panevėžio miesto savivaldybės administracija ir ateityje iš M. Vaupšo atstovaujamos bendrovės pirks konsultacines paslaugas. Prokuratūra teigia, kad be oficialiai savivaldybės nupirktų paslaugų, R. M. Račkauskui buvo suteikta ir asmeniškai, kaip politikui, naudingų konsultacijų ruošiantis 2019-ųjų metų savivaldybių merų rinkimams.

Rinkimų kontekstą akcentavo ir teismas.

„Asmeninės naudos siekta pasiruošimo rinkimams procese“ , – sakė teisėja A. Bielskė.

Teismo vertinimu, byloje nustatyti viešųjų pirkimų pažeidimai nebuvo tik formalus viešųjų pirkimų procedūrų nesilaikymas. Aptariamu atveju dėl asmeninės naudos kitiems savivaldybės darbuotojams buvo sąmoningai pateikta klaidinga informacija, taip iš esmės ignoruojant jų pareigų vykdymo svarbą bei galimą atsakomybę, rašoma teismo pranešime.

Teismas atkreipė dėmesį, kad R. M. Račkauskas byloje nustatytus nusikalstamus veiksmus padarė eidamas vieno iš didžiųjų Lietuvos miestų mero pareigas ir veikdamas bendrininkų grupe su G. Maskoliūniene, ėjusia mero patarėjo pareigas (ją su meru siejo tiek tiesioginio pavaldumo, tiek ir tiesioginio pasitikėjimo, lojalumo, bendros politikos atstovavimo sąsajos).

Apeliaciniame teisme ši byla nagrinėta antrą kartą, pirmą kartą, 2023 m. meras ir jo patarėja buvo visiškai išteisinti, tačiau Aukščiausiasis Teismas bylą grąžino dar kartą nagrinėti iš naujo.

ELTA

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video