2024/10/13

 

BAIGĖSI BALSAVIMAS SEIMO RINKIMUOSE

Jurgos Banionienės nuotrauka

Sekmadienį 20 val. baigėsi balsavimas Seimo rinkimų pirmajame ture. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) didžiąją dalį rezultatų tikisi žinoti jau 2–val. nakties.

Kaip skelbia Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), pagrindinę rinkimų dieną 1895-iose rinkimų apylinkėse nuo 7 val. ryto iki 20 val. vakaro prie balsadėžių sulaukta 40,31 proc. rinkėjų. Dar 11,75 proc. gyventojų rinkimuose balsavo iš anksto. Bendras aktyvumas 52,06 proc.

Renkant Seimą prieš ketverius metus, 2020-aisiais, bendras aktyvumas siekė 47,16 procento.

Aktyviausia šiais metais vykusiuose rinkimuose buvo Senamiesčio-Žvėryno apylinkė, kurioje balsavo 64,10 proc. rinkėjų. Pasyviausia – Nalšios šiaurinė apylinkė. Ten savo balsą atidavė tik 42,11 proc. balsavimo teisę turinčių gyventojų.

Sėlos vakarinės rinkimų apygardos rinkėjų aktyvumas – 50,52 proc. Aktyviausiai pilietinę valią šioje rinkimų apygardoje išreiškė Juodpėnų rinkimų apylinkės rinkėjai – 65,99 proc.

Tautos atstovų mandatų rinkimuose siekia 14 partijų ir viena koalicija. Tai Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis, Laisvės partija, Lietuvos socialdemokratų partija, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos regionų partija, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai), Nacionalinis susivienijimas, Lietuvos žaliųjų partija, Lietuvos liaudies partija, partija „Laisvė ir teisingumas“, politinė partija „Nemuno Aušra“. Pretendentų į Seimą sąraše yra ir Taikos koalicija, kurią sudaro Darbo partijos, Lietuvos krikščioniškosios demokratijos ir Žemaičių partijų atstovai.

VRK duomenimis, dauguma kandidatų į Seimą yra vyrai – jie sudaro 62,6 proc. Moterų šiuose rinkimuose dalyvauja 37,4 proc. Kandidatų amžiaus vidurkis Seimo rinkimų dieną siekia 49 metus ir 4 mėnesius.

ELTA primena, kad prieš ketverius metus vykę Seimo rinkimai sėkmingiausi buvo Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams. Tąkart jie iškovojo 50 mandatų.

Toliau rikiavosi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (32 mandatai), socialdemokratai (13), Liberalų sąjūdis (13), Laisvės partija (11), Darbo partija (10), Lietuvos lenkų rinkimų akcija Krikščioniškų šeimų sąjunga ir socialdarbiečiai (po 3), Lietuvos žaliųjų partija ir partija „Laisvė ir teisingumas“ (po 1).

Į Seimą tada taip pat pateko 4 save išsikėlę kandidatai.

Parengta pagal ELTOS ir VRK inf.

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video