2024/10/11

 

PRASIDEDA BALSAVIMAS NAMUOSE SEIMO RINKIMUOSE

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Pasibaigus išankstiniam balsavimui Seimo rinkimuose, penktadienį prasideda dvi dienas truksiantis balsavimas namuose.

Penktadienį ir šeštadienį rinkimų komisijų nariai aplankys rinkėjus namuose. Balsuoti namuose gali rinkėjai su negalia, juos namuose slaugantys asmenys, dėl ligos nedarbingi žmonės ir rinkėjai, sulaukę 70 ir daugiau metų.

Renkant naujos kadencijos Seimą teise balsuoti namuose nusprendė pasinaudoti beveik 95 tūkst. rinkėjų.

Penktadienį atiduoti savo balsą parlamento rinkimuose dar galės ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose, kariuomenės vienetuose ir bausmių atlikimo vietose esantys rinkėjai.  Tai bus paskutinė išankstinio balsavimo šiose įstaigose diena.

Per 49 tūkst. rinkėjų ketina balsuoti užsienyje esančiose Lietuvos diplomatinėse atstovybėse.

Rinkėjų sąrašuose įrašyti per 2 mln. 326 tūkst. rinkėjų. Jie savo balsais galės sudaryti naują Seimą, kuriame dirbs 141 parlamentaras. Į 70 mandatų daugiamandatėje rinkimų apygardoje pretenduoja 1721 kandidatas, į 71 vietą vienmandatėse rinkimų apygardose – 699 kandidatai. Tautos atstovų mandatų siekia 14 partijų ir viena koalicija.

Pagrindinė Seimo rinkimų diena yra spalio 13 d., sekmadienis. Antras rinkimų turas planuojamas spalio 27 d.

Preliminariais duomenimis, per tris išankstinio balsavimo dienas jau balsavo per 174 tūkst. rinkėjų, skelbia Vyriausioji rinkimų komisija (VRK). Rinkimų aktyvumas pasiekė 7,4 procento.

Balsavimo iš anksto vietose iki ketvirtadienio 20 val. vakaro jau buvo balsavę daugiau kaip 162 tūkst. rinkėjų.

Sveikatos priežiūros, socialinės globos ir rūpybos įstaigose, kariuomenės vienetuose ir bausmių atlikimo vietose balsavo daugiau kaip 12 tūkst. rinkėjų. 

Septyniose rinkimų apygardose jau balsavo daugiau kaip 10 procentų rinkėjų. Patys aktyviausi rinkėjai kol kas yra Vilniaus Senamiesčio-Žvėryno (14,3 proc.),  Antakalnio (11,8 proc.), Kauno mieste esančioje Centro-Žaliakalnio (11,2 proc.), Vilniaus Žirmūnų (11,1 proc.). Šeškinės-Šnipiškių (10,4 proc.), Marijampolės ir Jotvingių (po 10,3 proc.) rinkimų apygardose.

Pasyviausi kol kas Marių, Vilniaus pietinės ir Garliavos apygardų rinkėjai. Aktyvumas šiose apygardose dar nesiekia 4 procentų.

Sėlos vakarinėje rinkimų apygardoje per tris išankstinio balsavimo dienas savo valią išreikė 9,98 proc. rinkėjų.

Parengta pagal VRK inf.

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video