2024/10/04

 

MYLIMIAUSI LIETUVIŲ AUGINTINIAI YRA ŠUNYS IR KATĖS

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Šiandien minint Pasaulinę gyvūnų globos dieną ne vienas augintinis iš savo šeimininko gaus gardų skanėstą, žaismingą žaisliuką ar sulauks daugiau dėmesio. Galbūt kai kas ryšis įsigyti šuniuką, kuris bus puikus pasivaikščiojimo draugas ar padės praskaidrinti vienatvę. Gal kai kam patiks kačiukas, sugalvosiantis naktį pažaisti ir pažadinti savo šeimininką.   

Žemės ūkio duomenų centro duomenimis, spalio pradžioje Gyvūnų augintinių registre registruota 305,6 tūkst. šunų, 159,4 tūkst. kačių ir 593 šeškai.

Šiame registre žmonės užregistravę dar 212 kitų mikroschema paženklintų augintinių – triušių, jūrų kiaulyčių, vėžlių, papūgėlių.

Šeimininkų mėgstamiausi šunų vardai yra Bela, Luna, Maja, kačių – Luna, Simba, Pūkis, šeškų – Čika, Čikis, Gučis.

Kitų  šaltinių duomenimis, Lietuvos gyventojai šunų ir kačių laiko gerokai daugiau: apie 1,2  mln., tik neskuba jų ženklinti ir registruoti, todėl  tikslus jų skaičius nežinomas. Todėl šią dieną dar kartą primename, kad, vadovaujantis Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo nuostatomis, kačių, šunų ir šeškų ženklinimas ir registravimas yra privalomas.

Jei nuspręstumėte įsigyti sveiką ir gerai socializuotą gyvūną augintinį, turėsite gerą draugą daugelį metų.

Tačiau priimdami tokį sprendimą visada pagalvokite, koks šuo ar katinas būtų tinkamiausias jums. Būtina pasidomėti būsimo keturkojo draugo veisle, temperamentu, charakteriu, kailiu, sveikatos savybėmis, veterinarų ir gyvūnų elgesio specialistų rekomendacijomis.

Reikėtų pamąstyti, ar užtikrinsite tinkamas laikymo sąlygas, ar galėsite juo rūpintis kasdien, skirti daug laiko ir energijos, daug vaikščioti kiekvieną dieną, bėgioti ir žaisti lauke. Apsvarstykite, kas rūpinsis augintiniu, kai išvyksite ar atostogausite.

Būtina apsvarstyti ir savo finansines galimybes. Skaičiuojama, kad vidutinės metinės šuns išlaikymo išlaidos yra apie 1000 eurų ar daugiau.  

Gyvūnas augintinis dažniausiai įsigyjamas iš gyvūnų globėjų arba veisėjų. Reikėtų ieškoti geros reputacijos prieglaudos ar veisėjo, patikrinti veterinarijos registracijos ar patvirtinimo numerį.

Būkite atidūs ir saugokitės apgaulės. Pirkdami iš veisėjo visada susipažinkite su gyvūnu ir jo mama, aplankydami šuniuką ar kačiuką ir jo mamą patikrinkite, ar gyvūnas yra laimingas ir sveikas.

Atkreipkite dėmesį, kad akys būtų aiškios ir ryškios, kvėpavimas – tylus ir be pastangų, burna švari su baltais dantimis ir rausvomis dantenomis, šonkaulių neturėtų matytis, o pats gyvūnas yra atidus aplinkai, reaguoja į glostymą.

Katės ir šunys niekada neturėtų būti parduodami iki 8 savaičių amžiaus, kol nenujunkyti. Būsimas draugas turi būti bent 12 savaičių amžiaus, kad galėtumėte jį vakcinuoti nuo pasiutligės.

Renkantis gyvūną augintinį iš nuotraukų būtina įsitikinti nuotraukų tikroviškumu: ar iš tiesų nuotraukose pavaizduotas reklamuojamas gyvūnas augintinis.

Pasitaiko atvejų, kad paskelbiama vienos veislės nuotrauka, bet antraštėje įvardyta kita veislė. Būtina paprašyti veterinarijos gydytojo pasirašytų vakcinacijos ir kitų sveikatos įrašų, paklausti, ar buvo atliktas gydymas nuo parazitų.

Paprašykite informacijos dėl gyvūno ženklinimo ir registravimo Gyvūnų augintinių registre: augintinio mikroschemos numerio, Europos paso, jo numerio ir šalies kodo. Neperveskite veisėjui pinigų, kol nepamatėte gyvūno augintinio asmeniškai, ir  būtinai paprašykite kvito.

Būtina pagalvoti, kaip bus užtikrintas gyvūno augintinio saugumas bute, name ar kieme, jo socializacija, dresavimas, įdėmiai perskaityti savivaldybės patvirtintas gyvūnų laikymo taisykles.  

Lietuvoje perduodami tik paženklinti ir registruoti Gyvūnų augintinių registre katės, šunys ar šeškai. Toks privalomas kačių, šunų ir šeškų ženklinimas ir registravimas įvestas nuo 2021 m. gegužės 1 d. ir padeda spręsti beglobių gyvūnų problemą, stiprina sąmoningą visuomenės požiūrį į atsakingą gyvūno augintinio laikymą.

Pagal šių taisyklių nuostatas, perduodant kitam laikytojui ar savininkui Gyvūnų augintinių registre įregistruotą gyvūną augintinį, jį perdavęs laikytojas ar savininkas ne vėliau kaip per 7 kalendorines dienas turi pateikti duomenis Gyvūnų augintinių registrui.

Augintinį perduodantis laikytojas ar savininkas ir jį priimantis laikytojas ar savininkas kartu užpildo ir pasirašo du prašymo pakeisti gyvūno augintinio duomenis formos egzempliorius: vienas – gyvūną augintinį perduodančiam laikytojui, kitas – jį perimančiam.

Aplinkos ministerijos inf. ir nuotrauka

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video