2024/09/26

 

BUHALTERIJOS PASLAUGŲ ISTORIJOS KISMAS: NUO SENOVĖS IKI ŠIUOLAIKINIO PASAULIO

Pexels.com nuotrauka

Buhalterija – disciplina, kuri yra atsakinga už finansinių operacijų įrašymą, klasifikavimą ir analizę. Ji yra neatsiejama nuo žmonijos ekonominio gyvenimo. Nuo senovės laikų iki šių dienų buhalterijos paslaugos patyrė didžiulį vystymosi procesą prisitaikydamos prie technologijų, ekonominių sąlygų ir organizacijų poreikių. 

Senovės buhalterija

Buhalterijos pradmenys siekia senovės civilizacijas, kuriose buvo naudojami paprasti įrašymo metodai, kurių tikslas buvo stebėti ekonominius sandorius. Buvo vedama gana primityvi, tačiau veiksminga buhalterinė apskaita. Senovės Egipte, Mesopotamijoje ir Kinijoje buvo naudojami rašymo įrankiai ir pirmieji buhalteriniai dokumentai, pavyzdžiui, senovės egiptiečiai naudojo hieroglifus ir medinius žymėjimus, kad užfiksuotų prekių ir žemės ūkio produktų atsargas.

Viduramžių buhalterija

Viduramžiais, ypač Italijoje, buhalterija pradėjo formuotis kaip struktūruota profesija. 1494 metais italų vienuolis Luca Pacioli paskelbė „Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita“, kurioje aprašyta dvigubo įrašo sistema. Šis darbas tapo buhalterijos pagrindu ir sukūrė pamatus ant kurių  vėliau buvo pastatytos šiuolaikinės buhalterijos praktikos. Dvigubo įrašo sistema leido tiksliai fiksuoti finansinius sandorius, kuriuose kiekvienas įrašas buvo atliekamas dviem sąskaitose – diabetu ir kreditu.

Pramonės revoliucija

Pramonės revoliucijos laikotarpiu (XVIII – XIX a.) buhalterija tapo dar svarbesnė dėl sparčiai augančių įmonių ir gamybos sektoriaus. Daugiau dėmesio buvo skirta sąskaitų vedimui ir finansų valdymui. Šiuo laikotarpiu atsirado pirmieji buhalterijos standartai ir profesinės asociacijos, tokios kaip Amerikos Buhalterių Asociacija, įkurta 1887 metais. Tai padėjo profesionalizuoti buhalterijos praktiką ir užtikrinti aukštesnius standartus.

XX a. ir kompiuterių era

XX a. pradžioje buhalterijos paslaugos dar labiau išsivystė kartu su technologijų pažanga. 1950-aisiais metais atsirado pirmieji kompiuteriniai buhalterijos įrankiai, kurie pakeitė rankinį įrašymą ir skaičiavimus. Kompiuteriai leido automatizuoti daugelį buhalterinių procesų – tokių kaip sąskaitų vedimas ir ataskaitų rengimas, todėl buhalteriai galėjo efektyviau valdyti finansus.

Šiuolaikinė buhalterija

Šiuolaikinėje buhalterijoje technologijų pažanga ir skaitmeninimas tapo pagrindiniais veiksniais. Debesų kompiuterijos ir specializuotų buhalterinių programų, tokių kaip „QuickBooks“, „Xero“ ir „SAP“  atsiradimas – padėjo automatizuoti ir optimizuoti daugelį buhalterinių procesų. Šios programos leidžia realiuoju laiku stebėti finansinius rodiklius, kurti ataskaitas ir valdyti mokesčius.

Be technologijų pažangos – buhalterija taip pat tapo labiau reglamentuota ir profesionalizuota. Tarptautiniai standartai, tokie kaip Tarptautiniai finansinės atskaitomybės standartai (IFRS) ir Nacionaliniai finansinės atskaitomybės standartai (NFAS) – nustato griežtas taisykles, kaip turi būti rengiamas finansinių ataskaitų turinys. 

„We deliver“ inf.

Užs. Nr.1038

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video