2024/09/18

 

PAGRABINĖS BANDELĖS GALI BŪTI IR SU SIURPRIZU

Lėkštėje keturiems metų sezonams skirtos mielinės bandelės.

Tęsiasi UAB „Biordico“ ir Adomynės bendruomenės projekto, teikto per Kupiškio rajono vietos veiklos grupę, seminarai ir inovatyvių maisto produktų pristatymas-degustacija.

Ketvirtą kartą projekto dalyviai rugsėjo 11 dieną rinkosi į Adomynės dvarą pasiklausyti mokslininkų pranešimų ir paragauti kitokių mielinių bandelių, kurios galėtų būti tiekiamos prie tradicinių pagrabinių bandelių, turinčių kulinarinio paveldo statusą.

Panašūs išskirtinių patiekalų edukaciniai užsiėmimai ir degustacija jau vyko UAB „Brolių medus“, Palėvenės vienuolyne ir Adomynės klebonijoje. Taip siekiama skatinti rajone gastronominį turizmą.

Tą dieną pasodinta ir pirma „Rojaus“ obelis.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Apie mieles neatsitiktinai

Pasak UAB „Biordico“ direktoriaus dr. Jono Damašiaus, visas projektas derinamas taip, kad tai, kas daroma, turėtų mokslinį atspalvį, kad būtų tam tikra meninė išraiška ir visa tai sietųsi su kultūriniais dalykais, kurie per daugelį metų puoselėti Kupiškio krašte.

Kaip pagerinti mielines bandeles biologiškai aktyviais ekstraktais ir sėklomis, kalbėjo dr. Jonas Damašius, UAB „Biordico“ direktorius.

Adomynę garsinančios bandelės kepamos iš mielinės tešlos. Apskritai mielinių produktų nėra daug. Tad renginyje pirmiausia kalbėta, ką mokslas sako apie maistines mieles ir jų naudą. Šia tema pranešimą skaitė magistrė Monika Strykaitė, UAB „Biordico“ projektų vadovė.

Pasak jos, mielės – tai mikroskopiniai grybai, kurių priskaičiuojama apie 100 skirtingų genčių ir apie 700 rūšių. Lietuvoje randama apie 40 jų rūšių. Svarbiausios yra maistinės mielės. Mielių baltymai panašūs į gyvūninės kilmės baltymus ir gerai įsisavinami.

M. Strykaitė pabrėžė, kad naudojant maistines mieles kaip maisto papildą galima prisidėti prie sveikatos gerinimo.

Plačiau skaitykite rugsėjo 13 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Adomynėje pasodinta pirma „Rojaus“ obelis, dovanota UAB „Biordico“.
Autorės nuotraukos
Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video