2024/09/19

 

SAULĖS MODULIŲ EKONOMINĖ NAUDA: INVESTICIJŲ GRĄŽA IR SUTAUPYTOS SĄNAUDOS

Saulės modulių įrengimas tampa vis populiaresniu pasirinkimu tiek namų ūkiams, tiek verslui, siekiant sumažinti elektros sąskaitas ir prisidėti prie tvarumo tikslų. Tačiau prieš investuojant į šią technologiją, svarbu suprasti ekonominę naudą ir atsipirkimo laikotarpį. Šiame straipsnyje analizuosime, kaip investicija į saulės modulius gali sutaupyti pinigus ir kokia yra tikėtina investicijų grąža.

Pradinių investicijų kaštai

Pirmasis žingsnis suprantant saulės modulių ekonominę naudą yra pradinės investicijos analizė. Saulės modulių sistemos kaina gali skirtis priklausomai nuo kelių veiksnių:

  • Sistemos dydis (kilovatų kiekis)
  • Modulių tipas (monokristaliniai, polikristaliniai, plonasluoksniai)
  • Montavimo sudėtingumas
  • Papildomi komponentai (inverteriai, baterijos)
  • Regioniniai skirtumai ir montavimo paslaugų kainos

Vidutiniškai 5 kW saulės modulių sistema Lietuvoje gali kainuoti apie 4000-7000 eurų, įskaitant montavimo darbus. Nors tai gali atrodyti kaip didelė suma, svarbu atsižvelgti į ilgalaikę šios investicijos grąžą.

Valstybinės subsidijos ir finansavimo galimybės

Daugelyje šalių, įskaitant Lietuvą, yra įvairios valstybinės subsidijos ir finansavimo programos, kurios padeda sumažinti pradinę saulės modulių įrengimo kainą. Pavyzdžiui, APVA (Aplinkos projektų valdymo agentūra) teikia paramą saulės elektrinių įrengimui, kuri gali siekti iki 30% visos investicijos sumos. Tokios subsidijos padeda žymiai sumažinti pradines išlaidas ir greičiau pasiekti investicijų atsipirkimą.

Elektros sąskaitų taupymas

Vienas iš svarbiausių saulės modulių privalumų yra galimybė sumažinti arba visiškai panaikinti elektros sąskaitas. Vidutinis namų ūkis, naudojantis 5 kW saulės modulių sistemą, gali pagaminti apie 5000–6000 kWh elektros energijos per metus. Jei elektros energijos kaina yra 0,13 €/kWh, tai reiškia, kad per metus galima sutaupyti apie 650–780 eurų.

Pavyzdys:

Vidutinis namų ūkis Lietuvoje sunaudoja apie 4000 kWh elektros energijos per metus. Naudodami 5 kW saulės modulių sistemą, jie gali pagaminti pakankamai elektros energijos, kad patenkintų savo poreikius ir dar sutaupytų. Tai reiškia, kad per metus galima sutaupyti apie 520 eurų (4000 kWh * 0,13 €/kWh).

Investicijų grąža ir atsipirkimo laikotarpis

Svarstant investiciją į saulės modulius, vienas iš pagrindinių klausimų yra atsipirkimo laikotarpis. Atsipirkimo laikotarpis priklauso nuo pradinės investicijos sumos, metinių sutaupymų ir galimų subsidijų.

Pavyzdys:

Jei saulės modulių sistema kainuoja 6000 eurų ir gaunama 30% subsidija (1800 eurų), tai galutinė investicijos suma bus 4200 eurų. Jei metiniai sutaupymai yra 650 eurų, tai atsipirkimo laikotarpis bus:

4200 eurų / 650 eurų per metus = apie 6,5 metų

Tai reiškia, kad investicija atsipirks per maždaug 6,5 metus, o po to visą pagamintą elektros energiją galima naudoti nemokamai.

Ilgalaikė nauda ir grąža

Saulės modulių tarnavimo laikas dažniausiai yra apie 25-30 metų. Tai reiškia, kad po atsipirkimo laikotarpio (6,5 metų) dar liks mažiausiai 18-23 metai, per kuriuos elektros energija bus gaminama nemokamai. Per šį laikotarpį galima sutaupyti didelę sumą pinigų.

Ilgalaikės naudos pavyzdys:

Jei po atsipirkimo laikotarpio (6,5 metų) dar lieka 18 metų naudojimo, tai per šį laikotarpį galima sutaupyti:

18 metų * 650 eurų per metus = 11 700 eurų

Tai reiškia, kad bendra investicijos grąža bus: 11 700 eurų + 4200 eurų (pradinė investicija) = 15 900 eurų. Tikslias saulės elektrinių kainas su montavimo darbais galite rasti Pinus.lt svetainėje

Papildomi ekonominiai privalumai

Nekilnojamojo turto vertės padidėjimas

Įrengtos saulės modulių sistemos gali padidinti nekilnojamojo turto vertę. Pirkėjai dažnai vertina turtą su saulės elektrinėmis dėl mažesnių eksploatacinių sąnaudų ir tvarumo. Tai gali padėti greičiau parduoti nekilnojamąjį turtą ir gauti didesnę kainą.

Aplinkosaugos nauda

Nors tiesioginė ekonominė nauda yra svarbi, reikia atsižvelgti ir į aplinkosaugos aspektą. Saulės moduliai mažina išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį ir prisideda prie tvarios energetikos sistemos kūrimo. Tai gali turėti ilgalaikį teigiamą poveikį aplinkai ir visuomenės sveikatai.

Saulės modulių įrengimas yra ne tik ekologiškai tvarus, bet ir ekonomiškai naudingas sprendimas. Investuojant į šią technologiją, galima reikšmingai sumažinti elektros sąskaitas, padidinti nekilnojamojo turto vertę ir prisidėti prie aplinkos apsaugos. Pradinės investicijos gali atsipirkti per mažiau nei 7 metus, o per likusį modulių tarnavimo laiką galima sutaupyti žymiai daugiau. Saulės moduliai yra ilgalaikė investicija, kuri suteikia tiek finansinę, tiek aplinkosauginę naudą.

„Setupad“ inf. ir nuotrauka

Užs. Nr.848

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video