2024/09/19

 

VOKIETIJOJE PALENGVINTAS NATŪRALIZACIJOS PROCESAS

Asociatyvi Unsplash nuotrauka

Vokietijoje reformuotas pilietybės įstatymas, pagal kurį tapo lengviau gauti antrą pasą, paskatino naujų natūralizacijos atvejų bangą.

Vien Berlyne birželio mėnesį buvo pateikta apie 4 000 prašymų. Tai yra vidutiniškai 133 per dieną, sakė atsakingos vietos valdžios institucijos darbuotojas.

Liepos mėnesio duomenų dar nėra. Tačiau per tris savaites nuo birželio 27 iki liepos 21 dienos Berlyno biuras jau gavo daugiau kaip 5 000 prašymų, t. y. vidutiniškai apie 200 per dieną.

Naujasis įstatymas įsigaliojo birželio 27 dieną. Statistika rodo, kad tūkstančiai žmonių laukė, kad galėtų pradėti procesą, kuris dažnai užtrunka.

Vokietijoje už prašymų nagrinėjimą atsakingos kiekvienos iš 16 žemių natūralizacijos institucijos. Berlynas yra vienas iš trijų miestų-žemių.

Bavarijos žemės vidaus reikalų ministerija pranešė, kad sausio-gegužės mėnesiais čia vidutiniškai per mėnesį buvo pateikta daugiau kaip 5 600 prašymų. Birželį šis skaičius išaugo iki 8 400.

Saksonijos žemė teigė, kad 2023 metais prašymų nagrinėjimo laikas buvo nuo trijų iki 18 mėnesių. Manoma, kad šiemet dėl didelio kiekio jis bus dar ilgesnis.

Kaip veikia naujasis įstatymas

Natūralizacijos reforma, kurią įgyvendino Vokietijos trijų partijų centro kairės koalicinė vyriausybė, leidžia žmonėms tapti Vokietijos piliečiais, išsaugant savo pirminę pilietybę.

Nuo šiol dėl pilietybės gali kreiptis žmonės, Vokietijoje pragyvenę penkerius metus, o ne aštuonerius, kaip buvo reikalaujama anksčiau, jei jie atitinka visas sąlygas.

Vaikams, gimusiems Vokietijoje užsieniečiams tėvams, taip pat bus suteikiama Vokietijos pilietybė, jei vienas iš tėvų teisėtai gyveno Vokietijoje ne aštuonerius, o penkerius metus.

Jei prašytojai pademonstruos „ypatingus integracijos pasiekimus“, pavyzdžiui, ypač gerus rezultatus mokykloje ar darbe arba pilietinį aktyvumą, jie gali būti natūralizuoti jau po trejų metų.

Svarbus naujosios tvarkos aspektas yra tai, kad Vokietijos pilietybę įgijusiems asmenims nereikės atsisakyti savo gimtosios šalies pilietybės – anksčiau Vokietijoje tai galiojo tik kitų ES šalių gyventojams.

Taip pat vokiečiams, norintiems tapti kitos šalies piliečiais, nebereikės specialaus Vokietijos valdžios institucijų leidimo. Anksčiau be leidimo įgiję kitos šalies pilietybę jie būtų turėję prarasti Vokietijos pasą.

Živilė Aleškaitienė (DPA)

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video