2024/09/06

 

KIEKVIENA KROSNIS – VIS KITA ISTORIJA

Vasara – pats darbymetis krosnių meistrui.

Senolių išmintis sako, kad roges ruošk vasarą. Krosnių meistras, šepetiškis Giedrius Žėba, pritaria – tai tikra tiesa. Orams atšalus ne laikas statyti ir remontuoti krosnis. Tokiais reikalais pats metas pasirūpinti dabar. Pašnekovas mielai sutiko papasakoti apie savo darbo kasdienybę.

Kristina VALYTĖ

Išmoko iš senų meistrų

Meistro darbų tvarkaraštis šią vasarą – aklinas. Užsakymų turi ir naujų metų vasarai. G. Žėba žinomas ne tik kupiškėnams, bet ir aplinkinių rajonų – Biržų, Rokiškio, Pasvalio ir kitų – gyventojams.

„Darbo grafikas labai įtemptas ir kiekviena diena aukso vertės. Viską turi stropiai planuoti, bet ir tai atsitinka visko. Jeigu esu susiplanavęs, kad prie šios krosnies praleisiu penkias dienas, ir atsitinka taip, kad užtrunku viena diena ilgiau, visas grafikas pabyra“, – teigė trylika metų šiuo amatu besiverčiantis vyras.

Darbo jam netrūksta ir rudenį, žiemą. Tuo metu važiuoja nuolatinai negyvenamų sodybų, vasarnamių krosnių remontuoti ir statyti.

„Kai prasideda kūrenimo sezonas, mano telefonas būna raudonas nuo skambučių. Ir dažniausiai žmogui padėti niekuo negaliu, teks stoti į eilę. Tokiais dalykais reikia pasirūpinti iš anksto“, – porino G. Žėba.

Natūraliai gimė klausimas, kaip krosnių meistras atrado šį savo pašaukimą. Giedrius atsakė, kad taip nutiko visai neplanuotai, kai vienas pažįstamas žmogus paprašė pagelbėti remontuojant krosnį. „Taip patiko, kad susidomėjau“, – šypsojosi jis.

Plačiau skaitykite liepos 19 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Ilgokai užtruko, kol Giedriui iš pameistrio pavyko tapti krosnių meistru. Mat kai kuriems klientams nepatikdavo, kad krosnių meistras – jaunas.
Nuotraukos iš asmeninio pašnekovo albumo
Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video