2024/09/06

 

KAI PAKERĖJO STIRNIŠKIUOSE ŽIBUČIŲ KALNAS

Rita ir Vidmantas Šilgaliai labai svetingi žmonės. Jie papasakojo, kaip kūrėsi, tvarkė ir išpuošė savo sodybą Stirniškių kaime.

Važiuojant pro Stirniškių piliakalnį buvusio Komarų dvaro link žvilgsnis užkliūva už pasakiško grožio sodybos. Pirmiausia į akis krinta baltos, ornamentuotos, išpieštos augaliniais motyvais, namo langinės.

Labiau įsižiūrėjęs pamatai visokiausių meniškų akcentų ir ant kitų sodybos pastatų, kieme ir aplinkui ją.

Visa tai susilieja į vientisą magišką vaizdą, kuris tiesiog traukte traukia čia užsukti ir susipažinti su užburiančios aplinkos kūrėjais.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Iš sodybos istorijos

Tuoj po Joninių, kai dar pats gamtos vešėjimas, apsilankiau šioje nuostabioje Stirniškių kaimo sodyboje. Maloniai sutiko ir apie viską papasakojo jos šeimininkai Rita ir Vidmantas Šilgaliai. Pirmiausia pasikalbėti susėdome buvusiame pirties pastate, kuris dabar pritaikytas priimti svečiams. Čia vėsu ir gera atsipūsti ypač tuomet, kai lauke tvyro alinanti kaitra.

Rita papasakojo, kad jie yra panevėžiečiai. Šią sodybą nusipirko 2016 metais. Sodybos kaita matyti nuotraukose, sudėtose į albumą.

Šilgalių namas Stirniškiuose iš kiemo pusės.

„Esu kilusi nuo Vabalninko. Kai mirė ten gyvenusi mano mama, nusipirkome šitą sodybą. Panašiai tvarkėme ir mano gimtuosius namus. Dabar ten gyvena brolis. Nesapnavome, kad kada nors apsigyvensime Kupiškio krašte. Vyras kilęs iš Skuodo rajono.

Aš daug metų dirbau pašte. Tekdavo važinėti po apskrities rajonus. Taip ir čia atklydau. Prie Stirniškių piliakalnio sustodavau pasiskinti žibučių. Gal žibučių kalnas užbūrė? Prieš čia įsikurdami dar pasikalbėjome su dvaro savininke“, – prisiminė pašnekovė.

Pasidomėjus, kas anksčiau gyveno šituose namuose, Rita sakė, kad apie tai sužinojo labai įdomiu būdu, rado už durų užkištą raštelį. Jame buvo parašyta: „Ačiū, kad tvarkote mano tėvų sodybą, čia buvusią iki 1966 metų. Antanas Jurkevičius, Mažeikiai.“ Šis žmogus pro šalį važiavo lankyti tėvų kapų į Palėvenę ir stabtelėjo prie gimtosios sodybos.

Vėliau iš jo sužinojo ir išsamesnę šios sodybvietės istoriją. Trobesius statė Antano tėvas, stalius nuo Subačiaus. Kurtis pradėjo nuo ūkinio pastato, o kai labiau prasigyveno, maždaug apie 1944 metus, ir namą pasistatė. Čia buvo atšoktos ne vienerios vestuvės.

Pirtis statyta vėliau. Sodas irgi Antano tėvo sodintas. Anksčiau buvo ariamas ir kalnas už sodybos.

Po Jurkevičių šioje vietoje gyveno gal dar trys šeimos.

Plačiau skaitykite liepos 19 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Šios sodybos lauko tualetas primena pasakų namelį. Ant jo durų kabo šmaikštus užrašas „Privati valda“.
Autorės nuotraukos
Dalintis
Vėliausias komentaras
  • Jauku, gražu, širdžiai miela ir jokios pompastikos.

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video