2024/09/06

 

VIRTUVĖS ŠEFAS VALDAS: „IŠEIDAMAS IŠ RESTORANO TURI IŠSINEŠTI EMOCIJĄ“

Virtuvės šefas kraštietis Valdas Keršulis. Nuotrauka iš asmeninio pašnekovo albumo

Lietuva nuo šiol turės net keturis restoranus, įvertintus prestižine „Michelin“ gido žvaigžde. Mūsų šalis atsidūrė garsiausiame pasaulio gastronomijos žemėlapyje tapdama nauju traukos objektu turistams. Tai ypač svarbus pripažinimas, įrodantis, kad Lietuvos virtuvės šefai yra pasaulinio lygio.

Viename šių restoranų darbuojasi kraštietis Valdas Keršulis. Apie nelengvą, daug atsakomybės reikalaujantį virtuvės šefo darbą jis mielai sutiko papasakoti.

Jurga BANIONIENĖ

Prestižinis įvertinimas

Septynerius metus Valdas dirba virtuvės šefu „Michelin“ gido žvaigžde įvertintame Vilniaus restorane „Džiaugsmas“.

„Turime idėjinį savo šefą, kuris restorane būna rečiau, o už visą tvarką, virtuvės darbuotojų komandą, produktų užsakymus, kai kurių patiekalų kūrimą esu aš atsakingas. Restoranas išsidėstęs per tris aukštus, yra 66 vietos, taip pat turime terasą ant stogo su 16 vietų. Mūsų komanda didelė, vienoje pamainoje dirba 6 ar 7 virėjai, panašiai tiek pat padavėjų, taigi iš viso – iki 14 žmonių.

Restoranas paremtas sezonine virtuve, meniu keičiasi keturis penkis kartus per metus. Patys vykstame į turgų, ieškome kokybiškų produktų, kalbamės su ūkininkais, šita dalis, vadyba, gero produkto atsirinkimas man irgi labai patinka, ne tik maisto gaminimas“, – kalbėjo pašnekovas.

Anonimiškai veikiantys „Michelin“ gido inspektoriai kruopščiai tyrinėjo Lietuvą, ieškodami geriausių šalies restoranų, aplankė skirtingus regionus ir miestus. Keliaudami po šalį jie ragavo klasikinių ir modernių patiekalų, nuo vietinių šaknų turinčių iki prancūziškų, itališkų, nuo gardžių bandelių turguje iki pavyzdinių degustacinių meniu, į kuriuos įtraukiami geriausi vietiniai ir sezoniniai produktai.

Pasak Valdo, tai, kad Lietuvoje net keturi restoranai įvertinti „Michelin“, labai geras skaičius.

„Latviai turi tik vieną restoraną, įvertintą „Michelin“ žvaigžde, Estijoje vienas restoranas turi dvi žvaigždes, dar vienas – tris. Jei viskas bus gerai, įvykdysime tam tikrus rodiklius, gal kitais metais ir mes galėsime gauti dvi žvaigždes.

Beje, vienas restoranas Lietuvoje gavo žaliąją žvaigždę, ji labai reta pasaulyje, tik 519 restoranų tokią turi, skiriama tik už tvarumą. Taip pat Lietuvoje yra 26 restoranai, kuriuos rekomendavo „Michelin“. Toks įvertinimas – prestižinis, tai į restoraną pritraukia daugiau svečių, atneša ir daugiau pinigų“, – pasakojo Valdas.

Virtuvės šefas pabrėžė, kad po šių įvertinimų pamatėme, jog atsiranda restoranų kultūra Lietuvoje. Į juos pavalgyti užsuka ne tik užsieniečiai, bet ir patys lietuviai, vis labiau domimasi degustacinėmis vakarienėmis.

Plačiau skaitykite liepos 19 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Valdas Keršulis su sūnumi Motiejumi.
Nuotraukos iš asmeninio pašnekovo albumo
Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video