2024/10/05

 

ARCHITEKTŪROS RITERIS GIMTAJAME KRAŠTE PAMINĖJO SAVO JUBILIEJŲ

Architektas, architektūrologas prof. Jonas Minkevičius gimtajame Kupiškio krašte paminėjo savo 95-ąjį gimtadienį.

Neeilinis įvykis Kupiškyje nutiko birželio 28-ąją. Tą dieną Viešojoje bibliotekoje atidaryta garsaus Lietuvos architekto, kraštiečio prof. Jono Minkevičiaus, grafikos ir akvarelių ekspozicija „Per pasaulio gatves“.

Tai jubiliejinė paroda. Garbusis profesorius šiemet mini 95-ąjį gimtadienį.

Į renginį atvažiavo ir pats jubiliatas, susirinko gausus būrys artimųjų, jo kūrybos gerbėjų. Nuoširdžiai pasikalbėta apie dailę, architektūrą ir grožinę kūrybą.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Kad prisimintų ir išgirstų

Renginio pradžioje prof. J. Minkevičius dėkojo visiems, kurie pastebėjo metų sukaktį.

„Visko buvo per tą mano amželį, neišpasakosi. Linkiu visiems būti darbingiems, kūrybingiems, peraugti mano amžių ir dirbti Tėvynės Lietuvos labui“, – kalbėjo profesorius.

Kupiškio viešosios bibliotekos direktoriui Algirdui Venckui profesoriaus kūrybą ir asmenybę padėjo pristatyti architektė Eglė Januškienė, Kauno technologijos universiteto Architektūros mokyklos koordinatorė, viena šios parodos organizatorių.

„Esu baigusi architektūros bakalauro studijas ir magistrantūrą Kauno technologijos universitete. Šiuo metu studijuoju doktorantūroje. Prof. J. Minkevičius buvo vienas mano geriausių dėstytojų. Kaskart gera jį matyti ir išgirsti.

Profesorius man kaip architektei padarė labai didelę įtaką. Padėjo pamilti šią profesiją, suprasti, pamatyti, kad architektūra ne tik pastatai, kad yra gilesnė jos samprata. Padėjo atrasti ir filosofinius architektūros dalykus.

Rengiant šią parodą labai norėjosi, kad profesorių ir jo darbus, reikšmingus architektūros istorijai ir teorijai, pamatytų, prisimintų kuo daugiau žmonių. Tikiuosi, kad šis noras išsipildė“, – teigė E. Januškienė.

Šios parodos atidarymo proga surengta ir prof. J. Minkevičiaus išleistų svarbiausių knygų ekspozicija, rodomas vaizdo siužetas apie architektą.

Pasak A. Venckaus, šios knygos byloja apie įvairiapusį jubiliato talentą. Ko jis besiimtų, padaro labai nuosekliai, kaip gali tuo metu.

Plačiau skaitykite liepos 5 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Parodos organizatorė Eglė Januškienė prof. Jonui Minkevičiui įteikė simbolinį keramikinį obuolį, priminsiantį susitikimą pokario metais su Lietuvos partizanais, kurie jį pavaišino obuoliu.
Autorės nuotraukos
Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video