2024/06/30

 

PASĖLIŲ DEKLARACIJŲ MAŽĖJA

Pexels nuotrauka

Į pabaigą eina pasėlių deklaravimas. Juos sėkmingai ir laiku deklaravę ūkininkai gaus nustatyto dydžio išmokas. Visgi šis procesas nebuvo lengvas dėl pasikeitusių kai kurių sėjomainos, aplinkosaugos reikalavimų. Daug kam prireikė papildomų konsultacijų.

Kaip sekasi deklaruoti pasėlius kupiškėnams, pasiteiravome Savivaldybės Žemės ūkio ir bendruomenių skyriuje.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Be sankcijų iki liepos 1-osios

Sauliaus Kareivos, Žemės ūkio ir bendruomenių skyriaus vedėjo, atsiųstame atsakyme rašoma, kad ūkininkai nuo balandžio 15 d. galėjo pradėti įbraižyti deklaruojamų laukų ribas ir pradėti pildyti paraiškas jų netvirtinant. Buvo numatyta, kad šiemet pagrindinis pasėlių deklaravimas vyks iki birželio 21 d., o pavėluotai – iki liepos 1 d. – pateiktoms paraiškoms už kiekvieną pavėluotą darbo dieną išmokų suma bus mažinama 1 proc. Tačiau žemės ūkio ministras K. Navickas, atsižvelgdamas į ūkininkų prašymus, atšaukė vėlavimo sankcijų taikymą. Tad pasėlius, nesibaiminant išmokų mažinimo, galima deklaruoti iki liepos 1 d.

Žemės ūkio ir bendruomenių skyriaus pateiktais duomenimis, aktyviausiai deklaracijas rajono ūkininkai pradėjo teikti ir tvirtinti birželio viduryje. Antrą gegužės savaitę buvo patvirtinta 300 paraiškų, birželio pradžioje 700 paraiškų. Iki birželio 21 dienos patvirtintos 1432 paraiškos, iš jų apie 100 pareiškėjų, kurie deklaruoja patys. Dalis sukurtų paraiškų dėl vienų ar kitų priežasčių dar nepatvirtintos.

Deklaracijų kasmet mažėja, nes dalis žemdirbių pasitraukia iš ūkininkavimo, stambėja ūkiai. Pernai pateikta 1614 deklaracijų, šiemet, atrodo, valdų taip pat sumažėjo.

Plačiau skaitykite birželio 28 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video