2024/09/21

 

KUPIŠKIO ETNOGRAFIJOS MUZIEJAUS JUBILIEJŲ PRIMINS TŪKSTANČIAI KROKŲ

Apie Kupiškio etnografijos muziejaus 80 metų renginį primins ir šiai sukakčiai skirtas jubiliejinis leidinys. Autorės nuotrauka

Rugsėjo 14 dieną Kupiškio etnografijos muziejus kupiškėnus ir gausų būrį svečių sukvietė neeiline proga – minėtas muziejaus 80 metų jubiliejus.

Per renginį netrūko staigmenų ir nuoširdžių palinkėjimų. Šventės dalyviai atsiliepė į muziejaus kvietimą nudžiuginti simboline dovana – krokų gėlių svogūnėliais. Ir rudeninių, ir pavasarinių svečiai jų atvežė daugybę. Viliamasi, kad pavasarį krokai pražys muziejaus pievoje ir muziejininkų bendruomenė čia visus galės sukviesti kavos ar arbatos.

Jurga BANIONIENĖ

Trys sukaktys

Kupiškio etnografijos muziejus įsikūręs klasicizmo stiliaus akmens mūro pastate, statytame 1823 m. Tad šiemet minimos šio statinio 200-osios metinės ir dar dvi jubiliejinės sukaktys. Tai 80 metų Etnografijos muziejui ir 10 metų nuolatinei ekspozicijai.

Šventinį renginį vedusi dainininkė, renginių organizatorė ir jų vedėja Laima Tamulytė-Stončė pirmiausia pasveikino visus susirinkusius žmones, tuos, kuriems svarbi sava kalba, kultūra, tai, kaip gyveno mūsų tėvai, seneliai ir protėviai.

„Labai džiaugiamės, kad yra dar tiek daug žmonių, kurie supranta, kad nė vienas medis neauga be šaknų, nė vienas pastatas neatsiranda be tvirtų pamatų, nė vienas žmogus – be meilės, rūpesčio. Ypatingai džiugu, kad šiandien galiu stovėti čia ir lenkti savo galvą prieš tuos, kurie puoselėja, saugo, rodo mums, kas yra svarbu.

1823 m. Kupiškio didikas sugalvojo, kad reikia statyti pastatą tvirtais pamatais ne šiaip kokiai nors užeigai, o pastatė parapinę mokyklą, ir štai 200 metų šis nuostabus pastatas yra sukurtas švietėjiškai veiklai“, – kalbėjo L. Tamulytė-Stončė.

Istoriniuose šaltiniuose minima, kad vėliau šiame pastate buvo ir parapijos ubagynas, ir stalių dirbtuvės, ir brokuotų prekių parduotuvė.

Plačiau skaitykite rugsėjo 16 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video