2024/09/30

 

Kompensacijos už elektros stulpus – sunkiai pasiekiamos?

Valio Staburo nuotrauka

Apie vargus dėl dirbamuose laukuose ar pievose stovinčių elektros linijų stulpų bei pastočių žemdirbiai seniai pasidejuodavo tik tarpusavyje, nes energijos tiekėjai į kalbas nesileido. Esanti tokia tvarka nuo seno, yra elektros linijoms ir įrenginiams nustatytas servitutas (teisė naudotis svetimu daiktu) ir žemdirbiams reikia su tuo susitaikyti.
Susitaikė ne visi.

Aukščiausiojo Teismo nutartis suteikė vilčių

Joniškio rajono ūkininkas Petras Šonta ištisą dešimtmetį bylinėjosi su elektros energijos tinklų bendrove, per tą laiką ji ne sykį reorganizuota, pavadinimai ir vadovybė pakeista, o ūkininkas laikėsi savo, kad ir prie balanos gyvendamas (sodyboje buvo atjungta elektra). Jis reikalavo atlyginti už jo privačioje žemėje stovinčius elektros įrenginius, 19 elektros linijų stulpų ir pastotę, kurie užėmė 0,199 ha jo sklypo. Šio ploto jis negalėjo naudoti, tinkamai įdirbti gretimos žemės, įvažiuoti su žemės padargais. Įvairių pakopų teismams žmogus įrodinėjo, kad jo žeme niekas negali naudotis neatlygintinai, jam turi būti sumokama bent piniginė kompensacija. Ir savo tiesa jis tikėjo, skundė nutartis, apeliavo, vėl iš naujo bylinėjosi, visiems įkyrėjo, įgijo daug valdžios nedraugų…

Pagaliau Lietuvos Aukščiausiasis Teismas šių metų vasario 22 dieną priėmė nutartį, kuri į situaciją pažvelgė iš esmės ir pateikė išaiškinimą, teikiantį vilčių ir kitiems panašioje situacijoje atsidūrusiems ūkininkams. Ir ne tik jiems, bet ir žemės savininkams, kurių žemėse yra elektros linijų stulpų ar pastočių, visi jie gali reikalauti ir gauti piniginę kompensaciją. Kiekvienu konkrečiu atveju tai nuspręs teismai, tik reikės į tuos teismus kreiptis. Joniškio rajono ūkininko byla taip pat grąžinta nagrinėti apeliacinės instancijos teismui ir jam reikės nustatyti kompensacijos išmokėjimo sąlygas.

Kaip teigiama Aukščiausiojo Teismo nutartyje, kompensacijos gali reikalauti ūkininkas ar žemės savininkas, kai yra suvaržyta jo nuosavybės teisė į žemę, kai jis turi turtinių ir neturtinių netekimų, patiria nepatogumų, dirbdamas žemę.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ada DVARIONAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video