2024/09/29

 

Šv. Kazimiero vaikų globos namams reforma negresia

Paketurių Šv. Kazimiero vaikų globos namų direktoriaus Petro Remeikio nuomone, uždarymas jo vadovaujamai įstaigai negresia.
Jurgitos Banionienės nuotrauka

Įsibėgėja Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pradėta institucinės globos pertvarka, kuria siekiama pereiti iš institucinės vaikų ir neįgaliųjų žmonių globos į vaikų globą šeimoje bei bendruomenines paslaugas neįgaliesiems.
Praėjusių metų rugpjūtį uždaryti Marijampolės vaikų globos namai „Putinas“, prieš pat Naujus metus į bendruomenę persikėlė Pabradės vaikų globos namų vaikai. Pertvarkomi ir vieni didžiausių – Panevėžio Algimanto Bandzos kūdikių ir vaikų globos namai.
Kupiškio Šv. Kazimiero vaikų globos namų auklėtiniai dar visai neseniai, praėjusių metų rugsėjo viduryje, po beveik dvejų metų pertraukos persikėlė į atnaujintus namus. Šv. Kazimiero vaikų globos namai atnaujinti vieni iš paskutiniųjų visoje respublikoje. Ar jiems negresia uždarymas?

Vertina teigiamai

Iki 2020 metų iš viso planuojama pertvarkyti 27 globos įstaigas, institucinę globą pakeitus įvairaus tipo bendruomeninėmis paslaugomis. Siekiama, kad vaikai gyventų bendruomenėje ir lengviau galėtų įsilieti į visuomenę. Po vaikų namų reorganizacijos jų gyventojai įkurdinami butuose ar namuose ir toliau yra prižiūrimi darbuotojų. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teigimu, taip vaikai taps savarankiškesni, geriau pasiruoš ateičiai nei kad gyvendami institucijoje.

Paketurių Šv. Kazimiero vaikų globos namuose šiuo metu iš viso įsikūrę 30 vaikų. Erdviuose ir moderniuose namuose jie gyvena šeimynomis. Jų yra trys. Pasak įstaigos vadovo Petro Remeikio, bent šiandien uždarymas šiems vaikų globos namams negresia. „Pertvarkoje numatyta, kad vaikų namai, kuriuose gyvena iki 30 vaikų, išliktų. Išskirstomi tie, kuriuose gyvena labai daug vaikų“, – kalbėjo P. Remeikis. Paketurių Šv. Kazimiero vaikų globos namai yra finansuojami rajono Savivaldybės, pasak P. Remeikio, palikti tik neseniai sutvarkytas patalpas ir Savivaldybei pirkti ar nuomoti būstus šeimynoms būtų per didelė finansinė našta.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video