2024/09/25

 

Vargo matematika – sąžiningas moka du kartus

Dirbantys pagal darbo sutartį ir ūkininkaujantys žmonės dažnai pakliūna į mokesčių spąstus dėl menko įstatymų žinojimo, tačiau nuo mokesčių ir skolų naštos jų tai neatleidžia.
Autorės nuotrauka

Gyvename paradokso amžiuje ir paradoksų šalyje  – kuo labiau žmogus
stengiasi gyventi sąžiningai, savo darbu išlaikyti šeimą, o ne laukti iš
valstybės pašalpų, tuo jis labiau yra skriaudžiamas. Tokią išvadą
padarė redakcijoje apsilankęs mūsų rajono ūkininkas Eugenijus N.

Liko skolininku

„Neseniai gavau laišką iš „Sodros“. Jis skamba gana grėsmingai, – pradeda pasakojimą ponas Eugenijus. – Raginimu įvardintame laiške man pranešama, kad aš iki gegužės 2 dienos privalėjau sumokėti daugiau kaip 2 500 Lt skolą. Per 10 dienų nuo šio raginimo gavimo dienos siūloma sumokėti skolą. Jeigu per nustatytą terminą to nebus padaryta, ji bus išieškota priverstine tvarka. Žodžiu, turto areštas ir antstoliai ant namų slenksčio – visiškai realu.“

Pašnekovas sakė, kad jis ne tik ūkininkauja, bet ir dirba pagal darbo sutartį, todėl ūkininkavimas yra jam kaip šeimos ūkis. Savo žemės turi tik 3 ha, o likusią – 37 ha nuomoja iš žmonių ir valstybės. Jie augina gyvulius, tačiau pajamos nėra didelės.

Per mėnesį už pieną gauna truputį daugiau nei 2 000 Lt, todėl tikrai nesijaučiąs turtuoliu. Jam pritarė ir žmona, kuri sakė, kad dar reikia gerai pagalvoti, kaip surasti pinigų vaikams kartu su klase vykti į mokyklos organizuojamą ekskursiją.
„Esame PVM mokėtojai ir mums, kaip aiškino, šiuos mokesčius privalu sumokėti nuo pelno, – sakė Eugenijus N. – Suprasčiau, jeigu tik ūkininkaučiau, tačiau mokesčius aš jau sumoku dirbdamas pagal darbo sutartį. Kodėl turiu dvigubai mokėti privalomą sveikatos draudimą, kitus mokesčius. Manau, kad tai valstybinis reketas.“

Pasak ūkininko, su „Sodra“ jam nori nenori teks atsiskaityti kuo greičiau, nes kitaip gali netekti ūkininkams teikiamų paramų, lengvatų.
„Nesuprantu tokios įstatymų politikos: viena ranka duoda, o dvi atima, – piktinosi ūkininkas. – Niekam neįdomu, ar turime pinigų susimokėti mokesčiams – svarbiausia priminti, kad antstoliai gali turtą areštuoti. Teks parduoti karvę, kad sumokėtume skolas. Kodėl negalima pasirinkti, mokėti „Sodrai“ įmokas ar ne. Suprantu, kad jeigu nemokėsiu, senatvėje negausiu pensijos, bet tai yra mano reikalas.“

Anot pašnekovo, mokesčių inspekcijoje jie deklaravo 22 tūkst. litų pelno. Tačiau tai yra šeimos ūkis, todėl gautą pelną reikia padalinti visiems 6 šeimos nariams – taigi nebe kas ir lieka. Be to, tai tik popierinis pelnas. Jeigu paskaičiuotų ne tik pajamas, bet ir išlaidas, kažin ar kas liktų.

Mokėti privalo visi

Situaciją paprašėme pakomentuoti „Sodros“ Panevėžio skyriaus vyriausiąją specialistę ryšiams su visuomene Vaivą Mockevičienę.
Įstatyme nėra nustatyta, kad ūkininkas, tuo pačiu metu dar dirbantis pagal darbo sutartį, gali būti atleistas nuo valstybinio socialinio draudimo įmokų mokėjimo.
Ūkininkai ir jų partneriai, kurių pajamos mokestiniu laikotarpiu apmokestinamos gyventojų pajamų mokesčiu pagal GPM įstatymo nuostatas, valstybinio socialinio draudimo įmokas (VSD) privalo mokėti kas mėnesį iki paskutinės mėnesio dienos (228 Lt), pasibaigus metams turi paskaičiuoti, ar nereikia primokėti papildomai.

2012 metais ūkininkai ir jų partneriai, kurie yra pridėtinės vertės mokesčio mokėtojai, kai žemės ūkio valdos ar ūkio ekonominis dydis yra ne mažesnis kaip 4 EDV ir ne didesnis negu 14 EDV, sveikatos draudimo įmokų nuo gautos pajamų metinės sumos gali nemokėti, kai: 1) gauna socialinio draudimo senatvės ar socialinio draudimo netekto darbingumo (invalidumo) pensiją, paskirtą pagal Valstybinio socialinio draudimo pensijų įstatymą; 2) gauna šalpos pensiją ar šalpos kompensaciją, išskyrus šalpos našlaičių pensiją, paskirtą pagal Valstybinių šalpos išmokų įstatymą; 3) gauna su socialinio draudimo santykiais susijusią (socialinio draudimo) senatvės ar netekto darbingumo (invalidumo) pensiją iš Europos Sąjungos valstybės narės, kitos Europos ekonominės erdvės valstybės, Šveicarijos Konfederacijos arba šalies, su kuria Lietuvos Respublika yra sudariusi tarptautinę sutartį dėl socialinės apsaugos taikymo.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video