2024/09/25

 

Baseino idėja neužmiršta, o verslui reikia tik iniciatyvos

Pasak rajono mero Jono Jaručio, sąlygos verslui yra sudarytos, reikia tik sumanių, iniciatyvių ir norinčių investuoti verslininkų.
Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Paskutiniame rajono Tarybos posėdyje meras Jonas Jarutis pristatė savo 2011 metų veiklos ataskaitą. Apžvelgė nuveiktus darbus.
Kokie praėję metai buvo rajono vadovui, kokios ateities vizijos ir perspektyvos, kalbėjomės su meru Jonu JARUČIU.

Kaip vertinate pernai atliktus darbus?

Praėję metai buvo sunkūs ne tik finansiškai, bet ir emociškai – vyko savivaldos rinkimai. Nepaisant to, kad paskutinius ketverius metus gyvenome sunkmečio sąlygomis, pavyko išlaikyti tą patį lygį – sudarę koalicijos sutartį su socialdemokratais turime daugumą rajono Taryboje ir dirbame toliau.

Visko nepavyko ir, galbūt, neįmanoma įgyvendinti. Pagrindiniai projektai vis tik įgyvendinti: baigta Palėvenės, Sodų gatvių rekonstrukcija, pagaliau pavyko baigti Subačiaus gimnazijos renovacijos darbus, galime džiaugtis puikiu stadionu Lauko gatvėje, kurio atnaujinimo darbai tęsėsi net 6-erius metus, baigtas STELOS projektas su latviais. Dabar tokių didelių projektų neįmanoma įgyvendinti per vienerius metus. Žinoma, yra darbų, kurie pradėti, ir vyks dar kelerius metus.

Pernai rajono Taryboje buvo priimti 328 sprendimai. Ar visi jie įgyvendinti? Kokią naudą davė rajonui?

Yra sprendimai, kuriuos privalu priimti dėl socialinės gerovės, lėšų paskirstymo konkrečioms programoms įgyvendinti. To vienas negaliu spręsti ir tai turi atlikti Taryba. Didelė dalis sprendimų buvo priimta dėl įstatymų pakeitimų – kad nuostatai jiems neprieštarautų. Jie nėra esminiai ir neturi tiesioginės įtakos mūsų gyvenimui.

Dažnai esate kritikuojami opozicijos, kiek iš jų buvo sulaukta konkrečių pasiūlymų, sprendimų projektų?

Gal 2-3, tikrai ne daugiau. Natūralu, kad opozicijos darbas yra kritikuoti, žiūrėti, kur mes suklystame – tą jie sėkmingai ir nuosekliai daro. Konkrečių pasiūlymų, sprendimų projektų mes pasigendame.

Dauguma Savivaldybės įmonių 2011 metus baigė nuostolingai. Kodėl? Kas dėl to kaltas? Gal nemokama ūkiškai tvarkytis?

Kupiškio vandenys“ dirbo nuostolingai todėl, kad po penkerių metų investicijų jie tapo mūsų nuosavybe ir tai buvo įtraukta į įmonės sąnaudas – o tas lyg ir automatiškai padidina įmonės nuostolį. Sutinku, kad jeigu privati įmonė metai iš metų dirbtų nuostolingai – jai grėstų bankrotas.

Visgi manau, kad įmonės funkcionuoja pakankamai normaliai. Tik gal joms pajamų trūkumas trukdo plėstis ar investuoti geresnei technikai, kas ateityje galėtų sumažinti darbų ir paslaugų sąnaudas. Manau, kad tai laikina ir ateityje bus geriau. Privatizuoti galima viską, tačiau kai įmonė yra Savivaldybės, galima socialiau pažiūrėti į gyventojams teikiamas paslaugas ir neduoti įmonei siekti vien tik pelno. Atsiranda galimybė reguliuoti kainas. Štai vandens kaina Kupiškyje jau 5 metai nesikeičia. Tai amortizuojama įmonės pelnu. Tas pats ir su atliekų tvarkymu. Privatininkas viską įskaičiuotų ir žmogus mokėtų tikrai ne 5 litus.

Kupiškyje verslas merdi. Dažnai kartojate, kad Savivaldybė darbo vietų nekuria. Tačiau kuo galite prisidėti, kad būtų geresnės sąlygos pradėti verslą?

Mes esame parengę specialius planus. Trys sklypai yra paruošti mieste. Parengsime detalųjį planą, o pagal galiojančius įstatymus įmones galime atleisti nuo dviejų mokesčių: nekilnojamojo turto ir žemės. Kol kas nėra didelio susidomėjimo iš kitų verslininkų. Vieninteliai, kurie lyg ir žada čia plėtoti verslą, yra iš Latvijos. Jie planuoja Visgiūnuose kurti žuvininkystės įmonę. Važinėjame, pristatinėjame savo rajoną, tačiau ne viskas mūsų rankose.

O ko mūsų rajono verslininkams labiausiai trūksta: darbo rankų, pinigų ar paprasčiausios iniciatyvos?

Kalbant su vietos verslininkais pasigirsta minčių, kad sunku vietoje rasti specialistą. Daugiausia neturinčių darbo yra nekvalifikuoti darbininkai. Norint vystyti specifinį verslą, reikia ieškoti specialistų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video